fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 20602 - 11.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

Vanjski prsten - Mićo Vlahović


Nakon pada Lađevačkog potoka, Vrbas je naredio da na taj dio izađu izviđači Miće Vlahovića i Vojna policija i udruženim snagama pokušaju utvrditi koliko su muslimani napredovali i kolikom dužinom je linija prekinuta u pravcu Buljatovine.

Mico Vlahovic - heroj iz Vogošće, SarajevoRasporedili smo se u strijelce i krenuli u pravcu Buljatovine. Mićo sa svojom jedinicom je išao desnom, a mi lijevom stranom. Poslije uspješno eliminisane muslimanske izviđačke grupe krenuli smo dalje. Ubrzo je Miću počeo da gađa snajper, pa je on zalegao iza jednog jelovog drveta. Na svaki njegov pokušaj da podigne glavu, ili da se prebaci na drugo mjesto, metak bi profijuknuo u njegovoj neposrednoj blizini. Snajperista je onda počeo da pogađa drvo iza koga se Mićo sakrivao, koje nije bilo dovoljno debelo da zaustavi metke. Dali smo Mići znak da ostane u zaklonu dok ne lociramo snajperistu.

Naša potraga je trajala desetak minuta, i za to vrijeme je postojala velika opasnost da Mićo bude pogođen. Vjerujem da su ti trenuci za Miću bili čitava vječnost. Kad smo otkrili poziciju snajperiste, otvorili smo žestoku vatru u pravcu njegovog položaja, pa je on bio prinuđen da se povuče u dubinu teritorije.

Predosjećali smo da se u njihovoj izvidnici nalazi neka važna ličnost jer su nam muslimani davali požrtvovan otpor. Kao da je izvidnica pokušavala da pomogne nekome da se izvuče. I doista, kasnije smo saznali da je sa njima bio njihov komadant.

To je bilo poslednji put da sam se borio rame uz rame sa Mićom Vlahovićem. Ne dugo nakon toga Mićo Vlahović je poginuo i neka mu je vječna slava i hvala za sve one herojske podvige i život koji je podario za slobodu svoga naroda.

Nadam se da će srpski narod nekada shvatiti ko je bio Mićo Vlahović. Njegova zadužbina bi trebala da bude mnogo više od jedne ulice u mjestu njegovog djetinjstva.
Idi na stranu - |listaj dalje|