fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 20544 - 08.02.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (1)

Rat na Visoravni II


Mladjo Motika - Nišići - NišićiA onda je došao i taj nesretni 7. decembar i pogibija komandanta bataljona Mlađe Motike u zloglasnim Medojevićima. Poslednje uporište muslimana na tom području je uništeno uz veliku žrtvu istinskog komandanta, koji je neprestano bio u pokretu, u pravom smislu ratovao 24 časa dnevno i koji je često govorio "Da je dočekati da se ovo završi, pa da se ja vratim u svoju kafanu". Nije dočekao a nisu ga se sjetili poslije, kao ni mnogih drgih. Velika mu slava i hvala.

Na području bataljona Okruglica stanje je bilo vrlo teško u pogledu popunjenosti ljudstvom. Muslimanski diverzanti su neprestano krstarili i ubijali borce i civile na koje bi nailazili. Kunosići, Sršljenci, Žalja, Žižci i druga rubna sela su bila na stalnom udaru i nekoliko hrabrih boraca je poginulo.

Veliku ulogu u odbrani srpskog dijela opštine Vareš imao je jedan momak koji se bavio radio-izviđanjem i otkrivao svaki pokret neprijatelja, što je spasilo mnoge srpske živote. On je moj veliki prijatelj i sada živi u Ketchikan-u, na Pacifiku, daleko od ovdašnje svakodnevice kao uspješan poslovni čovjek.

Takođe, komandant Okrugličkog bataljona pokojni Novica Topalić je vrijedno radio na uvezivanju svojih linija u svemu davajući sopstveni primjer i nastojeći da stigne na sva opasna područja u najtežim trenutcima. Tako je kasnije i poginuo, na prvoj liniji odbrane, u rovu sa borcima pokušavajući da odbije napad u ofanzivi aprila '94.

U ovom košmaru dočekana je naša ofanziva iz novembra 1993. kao veliko olakšanje i spas u poslednji čas, a o ovim i narednim borbama, pisaće se, ako Bog da.


Jovo,
mnogo ti hvala što si pomenuo i Mlađu Motiku, koga sam poznavao kratko, ali nakon pokolja na Čemernu sam shvatio da i mali, tihi ljudi mogu imati veliko srce. Bio je strašan čovjek. Slava mu!

P. S. Evo vam i jedna Mlađina slika iz moje arhive.
Idi na stranu - |listaj dalje|