fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 20435 - 02.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)


Ratno sjećanje - Mićini izviđači

U Vogošću 1993. godine došao tiho i nečujno i ušao u legendu.

Mićo Vlahović se pojavio u Sarajevu u vrijeme kada nam je bio najpotrebniji. Iz Vogošće su tada bježali ne samo ljudi nego i ptice! Nakon februarskih hapšenja najboljih boraca, grad je ostao bez istinskog vođe koji je trebao da povede mlade momke u odlučujuće bitke, iz kojih se samo najsrećniji vratili kući. Nakon nemilih scena sa korpusnom policijom, mnogi borci su izgubili povjerenje u vlast.

Pokojni Mićo Vlahović, kome i ime zvuči nekako junački, je imao jako težak zadatak. Postavljen je na čelo novoformiranog izviđačko-diverzantskog voda koji je trebalo da povrati moral razočaranim borcima. Već u prvim danima postojanja, njegov vod je počeo da niže uspjehe, koji su se opet pozitivno odrazili na borce pa je njegova jedinica svakodnevno postajala sve veća i veća.

Mićo je u borbu išao hrabro i odlučno, uvjek na čelu svojih boraca. Bio je učesnik svih ratišta na kojima je bila angažovana 3. sarajevska motorizovana brigada. Izgubio je samo jednu bitku, onu poslednju, iz koje je smrt izašla kao pobjednik jer je borba za njegov život bila bezuspješna.

Mico Vlahovic - heroj iz Vogošće, SarajevoSvi smo znali, pa čak i naš Mićo, da će on na nekoj od tih neosvojenih kota zauvijek zastati pogođen dušmanskim metkom, ili da će posrnuti zakačen nekom od mnogobrojnih granata koje su pale u njegovoj blizini. Uprkos tome, Mićo Vlahović je ratovao hrabro i viteški, pa neka mu je zbog toga vječna slava i hvala za sve što je učinio za naš narod.

Mićo Vlahoviću, mi koji smo rame uz rame išli sa tobom u smrt, nikada te nećemo zaboraviti! I daćemo sve od sebe da tvom imenu pripadnu sve one počasti koje si zaslužio.
Idi na stranu - |listaj dalje|