fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 20399 - 31.01.2009 : Oko Bijeljina - best (0)

Jaza i Tošo


Jazo i Tošo su bili dobri drugari, a u ratu i dobri borci. Za njih me vežu mnoge lijepe uspomene. Nažalost, sjećam se i njihovih pogibija.

Jednom prilikom, dok sam se vraćao sa kote 850, sretnem Jazu kako stoji na transporteru, pa ga upitam da li ima cigareta koje su tada bile deficitarna roba. I dok smo tako stajali, tu negdje u blizini je pala granata i geler, ne veći od zrna šibice je pogodio Jazu.

Tošinu pogibiju nisam vidio, jer sam bio oko 200 metara visočije, sa Mićom Vlahovićem. Za njegovu smrt je kriv Jovo M.

Da smo ostali dolje, i da ima pravde, Pretisova alatnica bi se zvala "Jaza i Tošo".

Do početka rata smo veoma često, po izlasku sa posla odlazili na pivo kod Mome, gdje bi na onom kratkom dijelu šanka ubijali večeri.

Imamo mi dosta zajedničkih uspomena. Zajedno smo se priključili u Srpsku gardu Romanija-Pale, a u avgustu 1991. počeli su naši problemi sa MOS-om. Mene su čak pokušali i ubiti.

Za Badnje veče 1992. godine smo bili ispred saborne crkve u Sarajevu. Na ulazu u crkvu smo pjevali pjesme, dok nije došla milicija i počela da bije. Jaza je tada bacio suzavac, pa smo nekako uspjeli pobjeći. Ja bih u toj avanturi izvukao deblji kraj da mi Tošo nije pomogao da preskočim ogradu. Na povratku kući, smo izašli kod "Topole" i ušli u jedan gril. Tu se okupilo društvo sa Blagovca i Krivoglavaca, pa smo napravili feštu. Tu smo se svi uhvatili u kolo, i blokirali saobraćaj na magistralnom putu. Došla je i "narodna vlast" da interveniše ali, pošto su nas poznavali, nije se desilo ništa.
Idi na stranu - |listaj dalje|