fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 19712 - 10.12.2008 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Mićo Vlahović


Pokojnog Miću mnogi pominju ali rijetko se može pročitati kakva pojedinost o njegovom junaštvu. Čudi me da se niko iz njegovog voda ne oglasi i napiše ponešto.

Nisam bio u njegovom vodu, ali sam u više navrata bio određen da mu otvaram minska polja za prolaz, kao i da izvidim teren i očistim mine.

Posmatrao sam ga kako polako ide naprijed, zastajkuje, napregnuto osluškuje. Često sam se pitao na koga me podsijeća. Uvijek je hodao blago nagnut naprijed, sa malo izbačenom glavom. Rijetko sam ga viđao da se saginje ili puže. Imao sam osijećaj da strašno vijeruje svojim čulima i instinktu.

Mico Vlahovic - heroj iz Vogošće, SarajevoTek kad sam od mog druga, inače poznatog slikara Đorđa Kolarovića, na poklon dobio jednu sliku na kojoj je bio nacrtan čuveni portret srpskog borca iz Prvog svijetskog rata, sinulo mi je na koga me je Mićo podsjećao. Nevjerovatno koliko sam našao sličnosti između te slike, simbola Prvog svjetskog rata, i našeg Miće.

Kad je Mićo ranjen u vilicu, ja sam ga savijetovao da mora da se više pazi, ali se on samo nasmješio. Pripisujem to njegovoj mladosti. Ja sam tada bio stariji od njega oko desetak godina. Kad sam ja dobio prvi rafal počeo sam da se saginjem, a kad sam "popio" i drugi onda sam i propuzao. Mićo to nikad nije uradio! Nešto ga je tjeralo da viteški ide na neprijatelja prsa u prsa, i nikada nije dočekivao dušmane iz zasjede.

Kad je zadnji put ranjen, ja nisam bio prisutan, ali sam čuo da mu se upravo desilo to što nikada nije radio - presječen je rafalom iz neposredne blizine.

Apelujem na njegove mještane da pokrenu kakvu akciju, i sačuvaju uspomenu na ovog hrabrog junaka. Da su ga samo jednom vidjeli kako juriša na koljače srpskog naroda ne bi se ni jednog trenutka dvoumili. Aleksandrovo može da se ponosi što je imalo istinskog heroja, pa bi bar jednu ulicu mogli da nazovu po njemu.

Velika je šteta za srpski narod da je takav heroj otišao a da za sobom nije ostvio potomke.

Pozdrav svima.
Miner
Idi na stranu - |listaj dalje|