fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 1960 - 18.07.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Istina o Srebrenici (1)


Preuzeto iz novina "The Globe and Mail" (Canada), July 14, 2005
Originalni naslov: The real story behind Srebrenica

Pise kanadski general LEWIS MacKENZIE,
prevod Željko Tomic http://www.slavicnet.com/


Ova sedmica se obiljezavala deseta godisnjica druge najvece greske Ujedinjenih nacija od njihovog osnivanja 1945. godine -- genocid u Ruandi je nesumljivo najveca greska. Sa mnogo fanfara, ceremonija se fokusirala na masakru "oko" 8000 muslimanskih ljudi i djecaka koje je pobila vojska generala Ratka Mladica u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Vecina izvjestaja u zutoj stampi se ne bavi pozadinom i odgovornosti za katastrofu u Srebrenici. Zbog toga vise vole da taj dogadjaj prikazu tako kao da su samo Srbi krivi.

Kao neko ko je odigrao skromnu ulogu u nekim od dogadjaja koji su prethodili ovom masakru, mislim da bi dodatno objasnjenje moglo da rasvijetli situaciju. Pocetkom 1993. godine, poslije moga odlaska iz Kanadske vojske, ja sam pozvan da se pojavim pred nekoliko komiteta americkog kongresa koji su osnovani u vezi Bosne. Nekoliko mjeseci ranije, moj naslednik u Mirovnim snagama UN, general Filip Morilon, je -- uprkos savjeta njegovih UN gospodara -- nasilno usao u Srebrenicu u pratnji malog kontigenta kanadskih vojnika i rekao njihovim stanovnicima da su sada oni pod zastitom Ujedinjenih nacija. Zvanicnici u Ujedinjenim nacijama su bili bjesni na generala Morilona, i sa stampom na njegovoj strani, oni su bili primorani da proglase koncept "sigurnosnog raja" za sest podrucja Bosne, ukljucujuci i Srebrenicu.

Interesujuci se sta ovaj koncept treba da znaci, jedan od americkih senatora me je pitao koliko vojnika bi trebalo da se proglasi "sigurnosna zona". "Negdje oko 135, 000 vojnika, " odgovorio sam ja. Oruzane snage su morale da budu toliko velike posto su Srbi imali artiljeriju dalekog dometa. Novi komadant UN na podrucju Bosne, belgijski general Fransis Brikemont se slozio sa mojom procjenom ali je bio spreman da pokusa da brani taj prostor sa 65000 dodatnih vojnika. Generalni sekretar UN u tom periodu, Butros-Butros Gali, je otisao u Savjet bezbjednosti sa preporkom za 27500 vojnika. Savjet bezbjednosti je odobrio svega 12000 vojnika, a sest mjeseci kasnije manje od 2000 vojnika je dodato u UNPROFOR za tkz. zadatke sigurnosne zone.

Nakon toga je Savjet bezbjednosti promjenio definiciju "sigurnosne zone" rezolucijom koja je rijeci "UN ce braniti sigurnosnu zonu" u "njihovim prisustvom ce UN da odvratu napade na sigurnosne zone". Drugim rijecima, maleni, simbolicni, lako naoruzani kontigent UN ce da bude postavljen kao zrtveno jagnje u Srebrenica da "odvrati" armiju bosanskih Srba od napada na to podrucje.

Bosansim muslimanima nije trebalo mnogo vremena da shvate da UN nisu u stanju da odrze svoje obecanje "zastite" Srebrenice. Sa malo pomoci izvana, oni su poceli da ubacuju hiljade vojnika i oruzja u "sigurnosnu zonu". Kada su muslimanski vojnici postali bolje opremljeni i obuceni, poceli su da izlaze iz podrucja Srebrenice i pale srpska sela i ubijaju njihove stanovnike, a zatim se brzo povlace u sigurnosnu zonu Ujedinjenih nacija. Ovi napadi su dostigli kulminaciju u 1994. godini, a nastavili su se i u ranoj 1995. godini nakon sto se kanadska pjesadijska jedinica, koja je tamo bila jednu godinu, zamjenjena sa vecom holandskom jedinicom.
nastavak na sledecoj strani
Idi na stranu - |listaj dalje|