fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

islam_komentari - 19459 - 15.11.2008 : Mirza Saidovic Brcko - best (2)


Nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod

Čitam komentare kojekakvih stručnjaka istorije koji pišu, ko su i šta su Bošnjaci. E pa dragi moji strucnjaci, evo to je ovako:

U Bosni su živjeli Bošnjaci svih religija, sve do kraja 19-tog stoljeća. U Bosni su uvijek živjeli Bošnjaci, i ni jedan bosanski velikan se nikad nije izjasnio ni jednim drugim imenom osim Bošnjačkim. Krajem 19-og vijeka, veliko-hrvatski i veliko-srpski projekti su uspjeli katolike i pravoslavce ubijediti da su Srbi i Hrvati i na taj način su uspjeli razjediniti Bošnjake i počeli komadati Bosnu, što im nije uspjelo kako postoji Bosanska država.

U Bosni su živjeli pravoslavci Bošnjaci a dolaskom okupatora Turaka došli su i Srbi koji su bili istureni u prvim redovima Turske vojske. Dolaskom Turaka Srbi su naselili i područje koje danas nazivaju Republika Srpska Krajina (Htvatska). Inače, Srbi su se zvali Servi sto na latinskom znaci sluge.

Dolaskom Turaka u Bosnu zatečeno je katoličko i pravoslavno stanovništvo i stanovništvo koje je pripadalo Crkvi Bosanskoj, i zvali su se Bogumili. Znači, živjeli su ljudi različitih religija koji su se izjašnjavali da su Bosnjaci ili Dobri Bosnjani kako su ih nazivali strani putopisci. Pripadnici crkve bosanske su prihvatili islam, kao i jedan dio katolika i pravoslavaca.

Neka mi neko nađe da je se i jedan bosnaski vladar izjasnio kao Srbin ili Hrvat. Sve zastave u istoriji Bosne su bile s ljiljanima a ni jedna nije imala kokardu ili šahovnicu. Ilija Garašanin, autor Nacertanije i tvorac ideje o Velikoj Srbiji u 19-om vijeku kazuje ovako. "Moramo ubijediti Bošnjake da postanu dio Srbije i da su Srbi. Lako će biti sa Bošnjacima pravoslavcima i nešto teže sa Bošnjacima katolicima. Jako će teško ići sa Bošnjacima muhamedovcima"... Gospodo Srbi, ako meni ne vjerujete pročitajte vašu Nacertaniju.

Krajem 19-og vijeka počinje unošenje nemira i razdora u Bosnu od strane Srbije i Hrvatske. Posljedice toga, na žalost osjetimo i dan danas.

Gospodo Srbi, ako su Tturci tolikom silom i žestinom širili islam, pa zar za 500 godnina ne bi trebali svi na Balkanu da budu muslimani. Po nekoj logici, za 500 godina vladanja Osmanlija sve bi trebalo da se zeleni od islama.

Turci jesu okupatori, ali ako sam ja Bošnjak musliman primio od turaka vjeru Islam onda si i ti primio pravoslavlje od nekog bugarskog medvjeda.

Stalno govorite ko smo i šta smo mi. Hvala, ne treba mi znamo ko smo i šta smo, a ko ste vi! ? Odakle je vaše porijeklo? Da niste možda Iliri kao vaša braća Albanci.

Bošnjaci su stariji narod od vas Srba na balkanu, imaš istorijske dokaze koji to i potvrđuju.

Žalosno je što ste uvijek iskrivljivali istoriju i ponavljali laži. Takav ste vi narod, izgubljen u vremenu i prostoru, bez porijekla...

Pozabavite se sebi jer vas je svakih sto godina sve manje i teritorija vam je sve manja.

U ime bosanskih kraljeva i posljednje bosanske kraljice Katarine izjavljujem: Tri vjeri - jedna nacija.

Poštovani,

čitam ove tvoje nebuloze, i ne mogu da vjerujem da na ovom svijetu ima idiota koji ne shvataju suštinu stvari, pa vjeruju u sve ono što im plagijatori istorije i mahalski političari serviraju za istinu.

Kao prvo, treba da znaš da je narod koji se naselio na ove prostore slovenski, što znači da smo i ja i ti, ali i onaj Franjo iz Zagreba, porijeklom od plemena sa područja Kavkaza i Čehoslivačke, Rusije, ali nikako Azije, Anadolije i Medine.

Svaki narod ima svoj jezik. Treba napomenuti i to da je zvanični jezik Srba, Hrvata i Bošnjaka najsličniji jeziku Lužičkih Srba. U to sam se i lično uvjerio jer, dok sam živio u Njemačkoj, imao sam prijatelja porijeklom iz ovoga naroda, koji još uvijek govori ovim jezikom. Pošto sam i sam govorim ruski, a poznajem dobro i češki i poljski, mogu ti reći da sam se jako zaprepastio kolika je sličnost naša dva jezika, što znači da je to isto pleme uspjelo da Starim Slovenima nametne svoj jezik. Sarkastično je i to da tim jezikom, koji je službeni jezik Hrvata, ne govori dvije trećine hrvatskog "naciona", a vi Bošnjaci ste usvojili tu "hrvatsku" varijantu, u 66% Hrvata ne koristi u svom svakodnevnom životu.

Do raspada Rimskog carstva 476. godine, taj slovenski narod, mješavina razno-raznih slovenskih plemena, je već uveliko primio hrihšanstvo. Nakon raspada rimske države, uglavnom zahvaljujući Konstantinu, prvom rimskom imperatoru koji je primio hrišćanstvo, ova religija doživljava procvat i postaje zvanična religija Istočnog Rimskom Carstvu, a kasnije i u zapadnom dijelu. Prema tome, nisi u pravu da su Srbi primili hrišćanstvo od Bugara. Na engleskom jeziku se pravoslavlje kaže "Greek Orthodox" jer je pravoslavlje došlo na Balkan sa prostora današnje Grčke i Turske.

Sa prodorom Osmanlija u Evropu, pod tursku vlast su padali srpski gradovi i državice, a 1453. godine je pao i Konstantinopolj, predstonica pravoslavlja. Turci su uništili i srpske gradove na Kosovu i Metohiji, te u Raškoj. U mnogobrojnim seobama Srba, od kojih je najpoznatija ona pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, naseljeni su i kravjevi tkz. Republike Srpske Krajine.

Tačno je da su se neke srpske jedinice borile u turskim redovima, čak i u nekim ratovima u Aziji, ali to je zbog toga što su na početku osvajanja Balkana, Turci garantovali slobodu nekim državicama, ako one Turcima daju vojnu pomoć.

Kada su Turci došli u Bosnu, tamo su zatekli jedan narod, sa tri različite religije: pravoslavce, katolike i bogumile. Sve ove tri vjerske grupe su pravili crkve, podizali stećke, izgledale isto. Pod pritiskom Turaka, pojedinci iz sve tri vjerske grupe su primale islam, od čega najviše pravoslavci jer su bili daleko najbrojniji. Za vrijeme austro-ugarske vladavine bilo je dosta slučajeva da Srbi primaju katoličanstvo. Na primjer, veliki broj Hrvata iz područja Kiseljaka vodi porijeklo od Srba. O tome mi je i lično pričala jedna starica, Mara iz Kiseljaka, koja je takođe Hrvatica. Stanovništvo Konavla (Hrvatska) je sve do Drugog svjetskog rata slavilo krsne slave, mada su se izjašnjavali kao Hrvati. Ima slučajeva i da su čitava hrvatska sela primala pravoslavlje. Bogumili su asimilirani od strane sve tri religije: pravoslavne, katoličke i islamske. Vlasi, kojih još uvijek ima u Rumuniji, su takođe asimilirani od strane sve tri religijske grupe.

Ono što je najtužnije je da ste ti i tvorci bosanske (h)istorije, ja je zovem "histerije", dovoljno glupi da ne shvatate razliku između nacije, naroda, i religije.

nacija je vještačka tvorevina u okviru jedne države. Takva je "američka nacija", na primjer. Nekada je postojala i "jugoslovenska nacija" ali je danas više nema. Nacije stvaraju političari i vladari, pa se oni i izjašnjavaju onako kako njima odgovara - u skladu sa njihovom politikom. Zbog toga nije ni čudo što su se bosanski vladari (Srbi ili Hrvati) izjašnjavali kao Bosanci. Nije ni meni smetalo da me zovu Bosanac dok je Juga postojala, ali današnju bosanksu državu ne priznajem, a Bosanac više nikada neću biti.

Takođe treba da shvatiš da bosanska nacija i bosanska država od prije 900 godina nemaju nikakve veze sa bosanskom državom koja trenutno stoji na staklenim nogama. Ove dvije države se čak ni teritorijalno ne poklapaju. Država bosanskog vladara Kulina Bana uključivala je i Hvar, Brač i Split, i ona je razlog što je Šešelj smatrao da Velika Srbija treba da uključi i te teritorije - jer je Kulin Ban na te prostore naselio (gle čuda) pravoslavce.

narod - etnička pripadnost određena genetskim porijeklom. Etnička pripadnost je usko povezana sa rasom, bojom kože, ali i jezikom, kulturom... Da napomenem i da tvoje nebuloze o Iliji Garašaninu nemaju nikakvog smisla, jer on govori o stvaranju "srpskog naciona" i on kaže da se Srbija ne "ne ograničava na sadašnje njene granice, no da teži sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružavaju. " Pri tome misli na pravoslavce, ali i muhamedance iz Bosne, jer je to isti narod. I još nešto! Nema smisla da pod navodnicima navodiš nešto što Ilija Garašanin nije nikada rekao, jer nismo mi ovdje glupi da nasjedamo tvojoj islamskoj propagandi.

religija je ideološko opredeljenje pojedinaca i ne mora da ima nikakve veze sa narodima. Na primjer, određen broj Srba je je druge religije, da navedem Nemanju (Emira) Kusturicu, Mešu Selimovića, ili Lepu Brenu za primjer.

Ako si bar polovinu ovoga shvatio, onda bi ti trebalo da bude jasno da nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod.
Idi na stranu - |listaj dalje|