fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 18996 - 19.09.2008 : Pitar Sarajevo - best (0)

Emir Kusturica, bivši počasni građanin Užica


Slavni režiser Emir Kusturica, koga mještani užičkog sela Kremana ovih dana optužuju da proširenjem Parka prirode pokušava da im otme djedovinu, navodi da ne odustaje od svojih projekata i da ga "lovokradice i neradnici neće otjerati iz Mokre Gore". Kusturica kaže da su ga uvrijedile poruke seljana da se preseli u Istanbul ili Novi Pazar, i da se zbog toga odrekao statusa počasnog građanina Užica.
On, ipak, poručuje da nipošto neće napuštati ovaj kraj.

"Od ovog ovde neću odustati! Ovaj projekat ne odgovara samo onima sa nečistom savješću, samo onima koji su navikli da muljaju i da zarađuju na crno. E, pred takvima se ja ne povlačim! ", navodi Kusturica.

Na protestnom skupu, koji je nedavno bio održan, čule su se oštre riječi i ozbiljne prijetnje upućene poznatom režiseru.

Nekoliko dana nakon protestnog skupa strasti su se stišale, ali su nastupile podjele između građana koji su protiv Parka prirode i onih koji taj park podržavaju.

(24sata. info)

Ovo je još jedan primjera kako se svađa između braće, Nemanje Kusturice na jednoj i mještana čuvenog sela Kremna na drugoj strani, mogu iskoristiti od strane islamsko-ustaške propagandne mašinerije. Stvari su se ovako dešavale:

"Meštani užičkih sela Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara su na protestnom zboru pre pet dana u Kremnima negodovali zbog uredbe Vlade Srbije kojom je Park prirode "Šargan - Mokra" proširen sa ranjih 3. 678 hektara za još 5. 500 hektara. "

"Građani optužuju Kusturicu da u Parku prirode gube pravo da raspolažu svojom imovinom. Ovo je Kusturica odlučno demantovao ističući da se radi o nezadovoljstvu onih kojima se sprečava divlja stambena izgradnja na tom području. "

Jedan od građana je na tom skupu je rekao da "Kusturica hoće da proširi svoj emirat ili pašaluk, kako bih ga ja nazvao, na 7. 000 hektara, malo li mu je, nek' ide tamo gde treba, znači ima Istanbul, ima Novi Pazar, ima Sarajevo, ima šta ja znam".

Ja bih ovo mogao protumačiti i ovako: Nemanja pokušava da se proširi na ognjišta mještana sela Kremna, tako što je u Vladi Srbije "sredio" saglasnost. Neki seljaci sumnjaju da tu "nešto smrdi", pa se boje da izgube jedinu stvar koja im je ostala u ovim prevrtljivim vremenima, svoju zemlju. To što su pale uvrede, to se podrazumjeva u svađi, ali nije lijepo od tog seljaka da optužuju najvećeg Srbina toga kraja da je musliman, jer je Nemanja već odavno dokazao da je 100% Srbin. Moj savjet Nemanji je da nigdje ne ide, i da se sa seljacima lijepo dogovori, a sva obećanja stavi na papir u prisustvu advokata. Nije Nemanja Turčin pa da upada u tuđi posjed, kao što su to nekada oni divljaci iz Anadolije radili!

Konačno, Kusturica se odrekao titule počasnog građanina Užica jer nije zadovoljan kako su lokalne vlasti reagovale na uvrede koje su mu nanesene. Smeta svakom Srbinu kada ga nazoveš - Turčinom. I meni bi!


Idi na stranu - |listaj dalje|