fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srdjan_knezevic - 18601 - 09.08.2008 : Borac Perica Tamo daleko - best (0)

Srđan Knežević


Navršilo se deset godina od ubistva srpskog junaka Srđana Kneževića na Palama. U zaborav pada jedna istinska veličina i heroj kojeg se odrekla domovina za koju se borio.

Srđan Knežević rođen je u selu Tvrdimići 19. januara 1958. godine. Osnovnu školu završio je u Tilavi, kasnije i Ugostiteljsku u Sarajevu. Radio je u ugostiteljstvu, kao šef sale u hotelu "Panorama" na Palama.
Do početka rata u BiH Srđan Knežević je bio u Šestoj ličkoj brigadi kod Plitvica. U vrijeme kad se zapucalo u Sarajevu, budući "Beli Vuk" nije bio raspoređen. Kao i svaki častan građanin tadašnje Srpske Republike, odazvao se mobilizaciji... Srđan je odabrao rezervni sastav milicije i otišao na Vraca u Sarajevu. Prvi ratni uspjeh bio mu je oslobađanje sela Turkovići, zajedno sa svojim drugovima.

Poslije formiranja Jahorinskog bataljona Srđan ulazi u njegov sastav. Pogibijom legerdarnog komandanta zvanog Švabo, u februaru 1993. godine, postaje komandant Jahorinskog bataljona.

Sa svojom jedinicom niže uspjehe, oslobađa Mali i Veliki Jasen, Polom i Moševićko brdo. Tada je formiran jurišni odered Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je brojao oko 800 ljudi. U borbama na Moševićkom brdu prvi put se čulo za "Bele Vukove". Ime su dobili po tome što su ostali zavejani u jednoj mećavi na Bjelašnici koju samo vukovi prežive.

Od 22. februara Srđanovi "Beli Vukovi" nalaze se u akcijama za oslobođenje Trnova. Uz "Bele vukove" značajan doprinos dale su i druge formacije - "Panteri" iz Bijeljine kao i Specijalna birgada policije.
Stanovnici ovog mjesta komentarišu da bi ovo mjesto moglo slobodno da se zove "Srđanovo".

16. maja na Debelom brdu, Srdjan zajedno sa 13 srpskih boraca biva ranjen, dok je jedan vojnik poginuo.

15. juna 1995. godine počela je velika neprijateljska ofanziva. Muslimani zauzimaju Zlatište na Trebeviću. "Beli vukovi" su došli iz Trnova i uspješno vraćaju sve zauzete linije i osvajaju značajan položaj.

Od 12. do 19. oktobra 1995. muslimani su žestoko udarali na položaje oko Trnova preko koga su želeli da se teritorijalno povežu sa enklavom Goražde.

"Beli vukovi" po ko zna koji put ne dozvoljavaju promjenu linija razdvajanja.

O kakvim se borcima radilo dovoljno govori podatak da su muslimani prilikom razmjene poginulih vojnika na jednom Srđanovom borcu ostavili ceduljicu na kojoj je pisalo "super specijalac".

Poslije rata Srđan je promijenio nekoliko značajnih funkcija, poslednja mu je bila zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

Sedmog avgusta 1998. godine Srđana mučki s leđa ubijaju ljudi za koje je Srđan, kao vrstan borac protiv kriminala, bio strah i trepet, kao i za njihove nalogodavce.
Idi na stranu - |listaj dalje|