fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 18417 - 24.07.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Na grobu Miće Vlahovića


Prije par godina, neko napisa na ovoj stranici sledeći komentar:

Trebalo bi otići u Velike Livade kod Zrenjenina i vidjeti spomenik jednog od najvećih sinova Vogošće i 3. sarajevske pješadijske brigade.

Kako sam odvajkada bio pustolov u duši, uputih se ovih dana u Velike Livade sa namjerom da obiđem vječno prebivalište Miće Vlahovića. Htjedoh da ga bar upoznam mrtvog, kada već nisam imao čast da ga sretnem u njegovom životu ovozemaljskom.

Međutim, u Velike Livade nikada ne dođoh, jer par hiljada stanovnika toga sela odluči da ono promjeni ime, pa ja završih u Aleksandrovu, selu na čijoj zemlji sada počiva ovaj veliki srpski borac.


Na prostranom groblju nigdje ni žive duše. Jutro još nije bilo ni poodmaklo, ali temperatura već prešla trideseti podeok pa su se stanovnici ovog banatskog mjesta povukli u svoje domove da u hladovini dočekaju rekordne julske vrućine. Kako nisam imao izbora, prepustih se intuiciji u nadi da ću tako stići do Mićinog groba. Ali umjesto na Mićinu humku, nabasah na neku staru baku koja se odmarala u hladovini omanjeg drveta. Zapitah je za lokaciju groba moga "druga" Miće, a ona započe:

 • "Ma znam gdje mu je grob, kako ne bih znala! Miću su voljeli svi u ovom selu. E, bio je to jako dobar i čestit momak. Šteta što pogibe, kukavna mu majka. Znaš, bio je siroče, te ga je jedna porodica usvojila i odgojila. I svi su plakali za njim kada je poginuo! Okupio se silan svijet na njegovoj sahrani, čak su htjeli i jednu ulicu po njemu da nazovu. Međutim, neki to nisu dali jer, eto, nije rođen u Velikim Livadama. A, kada je umirao na VMA, rekao je svojim saborcima: "Sahranite me u Velikim Livadama jer tamo sam bio najsrećniji, ja drugog zavičaja nemam. "".

  Iz Mićinog groba izranjaju dva mermerna kraka. Prvi, isklesan od bijelog mermera, podigli su Mićini saborci i narod Vogošće da prikažu blistavost uspomene na njega. Onu drugu ploču, isklesanu od crnog mermera, podigla je njegova porodica da prikaže veličinu njihovog gubitka.

  Spomenik Mice Vlahovica, Mico Vlahovic, Aleksandrovo, Velike Livade Na prvoj ploči, kupljenoj od novca njegovih saboraca, utisnuta u mermer stoji Mićina fotografija u vojničkoj uniformi, a ispod nje je ispisan sledeći tekst:

  Njega je zemlja za sebe rodila,
  Gospod mu darovao srce junačko
  i dušu nebeske širine,
  Bio je i zauvjek će ostati naš sin,
  sin 3. sarajevske pješadijske brigade
  i sin cijele Vogošće.


  Na crnom kraku spomenika uklesana Mićina fotografija, krupnim slovima napisano njegovo ime, a ispod toga izlistani članovi negove porodice: majka Dara, otac Đorđe, sestra Vesna, i brat Milan.

  Grob prekriven bijelom pločom, na kojoj stoji otvorena knjiga, na čijim su stranicama ispisani stihovi Desanke Maksimović:

  Moja zemlja propasti neće.
  Iz smrti za slobodu
  sloboda uvek niče


  Zapalih pregršt svijeća, po jednu od svakog Vogošćanina koji se upisao u ovaj forum: Gromovnik, Rade, Radenko, Špiro, Miner, Prijatelj, Srbin Forever, Aco, Roka, Oko, Nataša ali i za istinske borce kao što su bili Mirke, Guma i Mijat. Najveću svijeću zapalih od mene. Položih na grob i tri makova cvijeta, boje Mićine krvi, koju je žedno upila suva vojvođanska zemlja. Cvjetove ubrah na "velikoj livadi", odmah tu pored groblja. Selo nema cvjećaru, ali znam da mi Mićo neće zamjeriti što dođoh "praznih ruku" jer sam dao i prilog u lokalnu crkvu.

  Obećah Mići da ću ponovo navratiti. Za prave Srbe, zemlja u kojoj je sahranjen borac kakav bješe naš Mićo, može da bude samo sveto mjesto na koje je velika čast namjerno doći.

  Mico Vlahovic, Vogošća, Velike Livade
 • Idi na stranu - |listaj dalje|