fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sarajevo_masakr - 17567 - 07.04.2008 : Mladen Dragojlovic Banjaluka - best (0)

Ljeposava Kokot


Trebalo bi ovih dana da izadje u FOKUSU pa vas molim da bar toliko sacekate. Pisem radi Biljane iz Bijeljine da zna kako je sve ovo tacno bilo.

Spisak ubijenih sarajevskih Srba nije konačan i treba ga dopuniti

Ubica namještao snajper

Početkom aprila 1992. godine u jednom danu ubijena je Lepa Kokot i ranjene njene komšinice, supruga i kćerka doktora Mihajila Milaševića

Na spisku ubijenih sarajevskih Srba stoji ime Kokot Ljubice ali nema imena Ljeposave Kokot koju su ubile komšije sa druge strane ulice. Možda se radi o zamjeni imena ali postoji i mogućnost da Ljeposava nije ni evidentirana kao žrtva muslimanskih snajperista.

Ljeposava Kokot, koju su sve komšije poznavale po nadimku Lepa, živjela je do aprila 1992. godine u malom stanu u ulici Muhameda Džudže 46, sada Muhameda Hadžijahića, i nikada nikome nije smetala.

Početkom aprila 1992. godine u jednom danu ubijena je Lepa Kokot i ranjene njene komšinice, supruga i kćerka doktora Mihajila Milaševića, ortopeda u koševskoj bolnici.

Pucanj koji je ubio Ljeposavu Kokot komšije su čule ali nisu znali da je pucano u njihove prozore. Nakon drugog pucnja počela je kuknjava iz stana doktora Milaševića i komšije su se okupile pred vratima. Nekoliko ih je ušlo u stan i vidjelo doktorovu suprugu, ranjenu u leđa, kako izlazi iz sobe i kroz plač moli da joj spase dijete. Katarina Milašević je ležala na krevetu, u naručju svog oca, sa prostrelnom ranom na grudima, ispod ramena. Nakon dvadesetak minuta stiglo je vozilo kojim je doktor prevezao suprugu i kćerku.

Katarina i njena majka su u trenutku pucnjave bile na balkonu i na njih je pucano iz privatnih kuća sa druge strane ulice koje su redom pripadale Sandžaklijama. Metak je prošao djevojku i ranio njenu majku a na vratima balkona je ostala krvava mrlja.

Nakon što su ranjene prevezene u bolnicu neko od komšija se sjetio da nije vidio Lepu Kokot iako se sve dešavalo pred njenim vratima i kod prvih komšija. Kada su ušli u stan vidjeli su da Lepa mrtva sjedi u fotelji, okrenuta leđima prema prozoru na kojem je bila rupa od metka.

Kasnije se saznalo da je meta snajperiste bio doktor Milašević a, prema informacijama iz više nezavisnih izvora, na Lepu je pucano samo zato da bi ubica namjestio snajper.

Na sve troje, Lepu i Milaševićke, pucano je snejperskim mecima koji u košuljici imaju čelično jezgro i koji su zabranjeni po svim međunarodnim konvencijama. Košuljica ovog metka se pri udaru u tijelo raspada i pravi veću ranu a čelično jezgro prolazi i ranjava onog ko stoji iza. Nekoliko dana kasnije isti metak sa istog mjesta je ispaljen u još jedan stan u istoj zgradi, gdje je košuljica udarila u regal i tu ostala a čelično jezgro je probilo zid regala i zadržalo se u televizoru.

Bošnjaci su za sve ovo pokušali okriviti srpske snajperiste ali položaj ulaznih rupa i mjesto ulaska metaka u tijela dokazuju da je pucano iz sandžačkih kuća.

U dopuni spiska treba imati u vidu i činjenicu da je jedan broj Srba u Sarajevu, čija imena su zvučala imalo hrvatski, iz lične sigurnosti govorio da su Hrvati te treba prečešljeti i ove spiskove. Takođe, jedan broj Srba se vodi kao žrtve srpskih snajperista iako su ubijeni na mjestima gdje je jedina mogućnost bila da su ih ubili muslimanski vojnici.

M. DRAGIĆ
Idi na stranu - |listaj dalje|