fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovo - 17360 - 27.02.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Zasto Kosovo, a ne i Republika Srpska


Ovih dana, dosta se diskutuje o Kosovu, ali i tome da li Republika Srpska ima pravo na jednostranu separaciju. Jedan od mojih poznanika iz Sarajeva, koji podržava ocjepljenje Kosova, takođe tvrdi:

Entitet je upravna jedinica u političkoj geografiji. Entiteti su često sastavni dijelovi većih upravnih cjelina, kao država ili provincija..... (pa je zbog toga Republika Srpska) bez prava na ocjepljenje i ili samoopredjeljenje.

Na ovaj njegov komentar imam da dodam sledeće. Republika Srpska jeste "entitet", ali ima svoj ustav, skupštinu, miliciju... ribolovni savez, pa čak i Univerzitet u Sokocu. Po Dejtonskom mirovnom dogovoru dobila je pravo i na svoju vojsku, novac. U procesu integracije u jednu "modernu evropsku državu" koja se zove Bosna i Hercegovina, Republika Srpska se odrekla svoje valute i samostalne armije, ali to ne znači da još uvijek (po međunarodnom pravu) nema prava na to.

Sve u svemu, Republika Srpska nije, i nikada neće biti "upravna jedinica u političkoj geografiji", kao što su opština, ili mjesna zajednica.

Dragi moj "prijatelju", nije bitno šta ti misliš o tome, nego kako to u stvari jeste. Tvojom podrškom Albancima, po principu "da komšiji crkne krava", samo potkopavaš situaciju u vlastitoj "avliji". Jer jedan presjedan u istoriji, da se jedna autonomna oblast može ocjepiti bez saglasnosti matične države može samo da ti donese "belaj" u kući, ako je "demokratska zemlje" poput Amerike i Turske priznaju, ovaj izuzetak će lako postati i pravilo, a potom i zakon.

Žalosno je i to što ćeš opet biti u zabludi i tvrditi da su Srbi u Republici Srpskoj prvi započeli krizu u koju Balkan ponovo tone. A to što ti i tvoji političari ( čitaj "američki viriguzi" ) sada dolivate ulje na vatru, za vas nema nikakvog značaja.

Da ne zaboravim napomenuti, Kosovo nije imalo ni Skupštinu, koju im je Tito dao 1975. godine a Milošević im je istu ukinuo zakonskim putem - u Skupštini Srbije.

Jedno sam siguran: Ako se Republika Srpska ocjepi, priznaće je Rusija, Kina i Srbija - što je polovina planete i po ljudstvu i po površini.Idi na stranu - |listaj dalje|