fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovo - 17353 - 25.02.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Amerika lovi u mutnom


Amrika je ovih dana otvorila novo poglavlje u istoriji, pa možemo slobodno slobodno reći da smo iz tkz. savremenog (atomskog) doba ušli u eru separatizma.

Priznavanjem Kosova, i ucjenjivanjem još nekoliko evropskih zemalja da urade isto, Amerika je uspjela da izazove nestabilnost u mnogo zemalja širom svijeta, a naročito u Evropi.

Amerika se već sedam godina ošamućena od činjenice da su teroristi na njenoj teritoriji srušili simbol imperijalizma - dva tornja Svjetskog trgovinskog centra. Zahvaljujući Bušu, američka ekonomija je bačena na koljena: na Novom kontinentu vlada recesija, dolar nikada nije lošije stajao, a iz Saudijskih Emirata se čuju povici da se umjesto dolara, u svjetskoj trgovini koristi evro. Ovaj brilijantni prijedlog iranskih ekstremista bi uništio američku ekonomiju, jer se pouzdano zna da 3/4 zelenih novčanica cirkulišu izvan Amerike, i nemaju nikakvo "zlatno pokriće".

Amerika je zaratila sa pola islamskog svijeta, a njihova "noćna mora" iz hladnog (i svih ostalih ratova) - Rusija se polako budi. Ja se još uvijek nasmijem kada se sjetim da sam 1998. godine čuo na CNN-u kako Ameri ismijavaju rusku finansijsku moć, govoreći kako je vrijednost ruske ekonomije na berzi jednaka vrijednosti njihove tri najjače firme, od kojih je jedna bila nekadašnji "Enron".

U svakom slučaju, Rusi se povampirili pa zbog rezervi nafte, za svega sedam godina otplatili sve dugove i postali dominantna sila u svijetu, čak ulažu i u podmornice i svemirska istraživanja. Stupili u trgovinski savez sa Kinom, ekonomskim čudom savremene epohe, pa naftu prodaju njima a ne Zapadu... Izbori u Americi se približavaju, pa omrznuti Republikanci hoće da poprave svoj ugled kod islamskih zemalja tako što će da stvore još jednu islamsku zemlju u Evropi, naravno i ovaj put preko srpskih leđa...

U očaju, zbog ekonomsko-političke situacije u kojoj se Amerika nalazi, njihovi političari igraju na kartu svjetskog separatizma. Nestabilnost u Evropi može izazvati nestabilnost Evropske Unije, i naravno - evra. A ako dođe i do nekog rata, to nije strašno jer će američka ekonomija ojačati zbog preprodaje oružja, a možda i zbog slanja NATO trupa, koje će opet finansirati Evropska Unija.

Jer, za sada, evro dobro pliva, a Evropska berza postaje dominantna u svijetu. Pa zar nije prije godinu dana evro preuzeo dominaciju, kada je prvi put nakon drugog svjetskog rata neka druga berza u svijetu imala veci promet od one na Wall Street-u.
Idi na stranu - |listaj dalje|