fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca - 17156 - 28.01.2008 : Miner Vogosca Vogošća - best (1)

Miner iz Vogošće


Dugo vremena sam razmišljao da li da se uključim na ovaj sajt. Znam da mozda gubim svoj mir koji sam gradio i već stekao živeći u ovoj dalekoj zemlji. Ali prošlost rovari po meni, ne mogu da zaboravim. Zbog toga ću da opišem neke događaje između 1992. i 1996. godine.

Vrijeme bi trebalo da izliječi rane! Ali bol tinja u meni, i neće da napusti dušu, pa ponovo vaskrsne, pogotovu kada se popije koja više. Mnogo sam stvari preživio, i puno je ljudskih sudbina upetljano u moj život da se neke stvari zaborave.

Moj cilj je da pomenem u pravom svijetlu neke ljude, koji za Srpstvo dadoše, najveću moguće žrtve - svoje živote. Počeću od vruće rasprave o pogibiji Bore Radica. Daću svoj opis tog događaja. Pomenuću neka imena i nekih ljudi, za koje vjerujem da su još uvijek živi. Sva prava imena će biti dostupna preko Željka, a ako negdje pogriješim molim vas da me ispravite ili dopunite.

Ovo sve dugujem (ili dugujemo) u ime pokojnog Šidija i malog Lale, heroja ravnih Boru. Došli su tu na to mijesto prije njega što znači da su u duši bili isti kalibar. Treba pomenuti i momke koji ostadoše živi: Peša, Jugo, Mišo a nešto kasnije i koji dođoše uz Boru: Slava i Joša. Svima njima pokojnim, ali i živim treba odati počast jer su bili tu, na liniji ubitačne vatre, a Bog odluči koga da uzme sebi, a ko da pretekne.

Oni koji izvukoše Boru neka im je čast. Ali mi koji smo bili tu blizu tog dana a ne izvukosmo Šidija i Lalu neka nam je na nečast. Ovdje i sebe stavljam. To je za četiri godine ratovanja, najveća vogošćansko-semzovačka izgubljena bitka. Jer kao pravoslavni vijernik koji vjeruje u Strašni sud moram i o tome razmišljati. Pitam se da li iko razmislja kao ja. Kad-tad će nas "gore" postrojiti Boro, Šidi i Lala. Vjerovatno će na Boro pucatizauške. Neće nam oprostiti što njega izvukosmo a ostavismo Šiđija i Lalu. Znam da on to nikada ne bi uradio!

Dragi saborci, mi koji smo bili tamo, treba da damo svoj dug istini. Sa moje strane, ja ću dati svoj opis i imena ljudi koji mogu pomoći da se napokon dođe do prave istine. Nemojte da zamjerate jedni drugima na nekim slabostima, nego date sve od sebe da se najzad sazna prava istina. Ovo sve pisem u ime Šiđija i Lale, pravim momcima i uz Boru neka im je viječna slava. Za moje prvo javljanje pozdrav svima zivim borcima Vogošće, Semizovca, Ilijaša, Iliđe, Romanije i cijele Republike Srpske. A poginulim borcima iz tih krajeva vječna slava.
Idi na stranu - |listaj dalje|