fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

molitve - 16963 - 06.01.2008 : Gromovnik Republika Srpska - best (1)

Božična poslanica:


Srpska pravoslavna crkva (SPC), u Božićnoj poslanici, izražava zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji i poziva vernike da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru, radosti i duhovnom raspoloženju.

'Kao i prethodnih, i ove godine delimo tugu i zabrinutost sa svima zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji - oko naše svete zemlje, srca i duše srpskog naroda', navodi se u Božićnoj poslanici SPC koja će biti pročitana na Božicnim liturgijama u svim hramovima srpske crkve u zemlji i rasejanju.

'Za našu svetolazarevsku zemlju danas moćnici ovog sveta bacaju kocku i besramno vredjaju naša osećanja i naše dostojanstvo. Danas, oni u ime svojih interesa na Balkanu i Evropi gazeći pri tome sve norme medjunarodnog prava na kojima počiva današnji svet, hoće da otmu srpskom narodu njegovu kolevku, njegovu dušu i srce koje će zauvek ostati na Kosovu i Metohiji', navodi se u poslanici.

'Nek se pred ovom činjenicom zamisle svi oni koji na najbezočniji način krše sve norme Božije i ljudske pravde, a pre svega srpskog naroda na kolevku njegove otadžbine', navodi SPC.

U poslanici SPC se ističe da u prazničnom osećanju i radosti ne smemo zaboraviti našu braću i sestre prognane iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova i Metohije.

'Apelujemo na sve organe vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da im omoguće normalan i pristojan život, da se zauzmu za njihova prava na povratak i povrat njihove otete imovine. Posebno apelujemo na sve vas, draga deco duhovna, da ovaj praznik hrišćanske radosti podelite sa vašom braćom i sestrama prognanicima', poručuje se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva podseća i na sve one koji su ostali na svojim ognjištima ili se vratili na njihova zgarišta.


'Pratimo i vidimo da svakodnevno trpe diskriminacije i poniženja samo zato što su Srbi i što su smogli snage i hrabrosti da se vrate i opstanu na svojim ognjištima', navodi se u poslanici SPC i apeluje na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da pokažu dobru volju u rešavanju gorućih problema njihovih prognanih gradjana srpske i drugih nacionalnosti.

'Pozivamo sve da poštuju osnovna ljudska, nacionalna i verska prava našeg i drugih naroda zagarantovana svim medjunarodnim konvencijama. Da jednako kao i druge - ni manje ni više - uvažavaju naš srpski pravoslavni narod koji kroz dugu istoriju svog postojanja i delovanja na prostorima pomenutih država ima neizbrisiv pečat u kulturi i istoriji pomenutih država i naroda sa kojima deli viševekovnu istoriju', navodi se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva ističe u poslanici da upućuje molitve Bogu da sačuva decu i omladinu od 'kužnih iskušenja' našeg doba: droge, alkoholizma i drugih poroka.

'Znajući da na mladima svet ostaje želimo da se, stasavajući u ljude i naše naslednike, naoružate vrlinama i dobrom, te da se odbranite od svakojakih iskušenja koja vam svet nudi i nameće', naglašava SPC i upozorava da posebna opasnost omladinu vreba 'u smišljenom programu nametanja psevdokulture i podražavanja iste'.

'Životni putevi imaju svoje raskrsnice. Na vama je da izaberete onaj pravac koji vodi u život večni, na kraju kojeg se nećete kajati već radovati sa svima svetim precima vašim', navodi se u poslanici.

Pominjući i svoju duhovnu decu u rasejanju u Americi, Australiji, Evropi, Africi i Aziji, srpska crkva im u poslanici poručuje da 'ne zaborave da će u slavljenu Božića naći svoj rodni zavičaj, svoje dečije radosti i topli majčin hleb'.

'Sećajte se svojih drvenih crkava i svetih manastira i učite svoje potomstvo da ih ne zaboravi. Čuvajte kao zenicu oka svoga teško stečeno jedinstvo naše Crkve. Oko svojih episkopa, kao deca oko roditelja, okupite se i složite u dobru, vrlini i slavljenju Boga', ističe SPC u Božićnoj poslanici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u subotu, 29. decembra, u Srpskoj patrijaršiji pročitao Božićnu poslanicu i u ime patrijarha Pavla i svih arhijereja spske crkve, čestitao svim vernicima najradosniji hrišćanski praznik pozdravom: 'Mir Božji i Hristos se rodi'.
Idi na stranu - |listaj dalje|