fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 16901 - 30.12.2007 : Prijatelj - best (2)

Mićo Vlahović


Novembra 1992. godine, kada je Antić postavljen za komadanta zajedno sa njim je došao i Mićo. Tada je formiran IDV ( izviđačko-diverzantski vod ), koji je imao 13 boraca, ali se broj mjenjao u zavisnosti od zadatka koji su dobijali. Ipak, "prva postava" je uvjek bila uz njega.

Prvo Mićino ranjavanje u Vogošći je bilo na Perivoju, februara 1993. godine, u lijevu šaku. Nikada nije išao doktoru sve do se zadatak ne izvrši.

Tako je bilo i kada su poginuli Nešo i Grga. Ranjen je u vilicu a Ćurka u lakat. Ni tada nije otišao doktoru sve dok nismo poginule izvukli.

Zadnje ranjavanje na Treskavici, novembra 1994. godine, nije preživio. Ranjen je iz blizine, mada neprijatelja nije bio na vidiku. Najbliži je bio Šorak (poginuo na Manjači) i od njega sam čuo najuvjerljiviju verziju.

Posle Mićine pogibje, svi koji su bili nerazdvojni Mićini saborci i prijatelji, postali su nepoželjni u jedinici od strane novog komadanta Alija. Svi smo napustili jedinicu, a nekima su i prijetili. Da napomenem i to da su svi bili hrabri i dobri borci.

Jedinica je najviše boraca izgubila na Nišićkoj visoravni (Moca, Veki), u Goraždu, Manjači, Poljinama, Žuči. Bio je i jedan broj onih koji su se samo vodili da su kod Miće u jurišnom, poput Regoje, Cige i ostalih, zbog kojih smo mi imali problema sa korpusnom policijom koja je došla da hapsi, ali smo mi njih razoružali i zarobili.

Ovo je samo jedan mali djelić Mićinog života u Vogošći. Sahranjen je u Velikim livadama kod Zrenjanina. Neka mu je vječna slava i hvala!

P. S. Ovo je jedna od Vogošćanskih priča, kojih ima mnogo ali biće napisane kada im dođe vrijeme.
Idi na stranu - |listaj dalje|