fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 16781 - 22.12.2007 : Miroslav Spiric - best (0)

Srbi u dijaspori


Koncem avgusta 1996. godine sa dva kofera u rukama stigosmo ja i moja pokojna supruga u Ameriku i to na Floridu, o kojoj smo nekad sanjali i gledali je u američkim filmovima i zamišljali je kao obećanu zemlju u koju samo treba doći i obogatiti se. Našli smo jednosoban stan, a ja sam se ubrzo zaposlio u hotelu "Hilton" na pranju suđa, sa startnom satnicom od 5 dolara.

U naselju gde smo stanovali bilo je dosta izbjeglica iz Bosne, uglavnom sa podrucja Livna, Duvna i Kupresa, te nekoliko familija iz Zenice i okoline. Kad smo se doselili u pomenuti stan, zatekli smo jedan stari kauč i jos stariji TV aparat. Nismo imali ni kašike ni tanjura i očekivao sam, s obzirom da su mi u komšiluku bili uglavnom Srbi, da će nam priteći u pomoć dok se ne snađemo.

Nekako u to vrijeme, tačnije 26. aprila padala je i četvrta godina pogibije moga sina, pa sam jednog od komšija zamolio da me odveze u crkvu i da damo pomen. U to vrijeme tamo je bio neki pop Nikodin. Rekao sam mu zbog čega sam došao, a on obuče onu svoju mantiju, zapalismo svijeće, a potom nakon izgovorenih nekoliko nerazumljivih rijeci uze mi 40 dolara, jednih koje su mi ostale do kraja mjeseca za hranu i prevoz na posao.

Nekoliko dana poslije toga, posjetili su pripadnici Luteranske crkve i kad su vidjeli da u stanu nemamo ništa, sutradan su nam sa kamionom dovukli sve što nam je trebalo od suđa do posteljine i ostalih kućnih potrepština, a iz moje crkve me niko i ne upita treba li mi što. Eto takvi smo vam mi Srbi u dijaspori, a te iste slušao sam kako se hvale koje više u toku rata poslao dolara u Republiku Srpsku.
Idi na stranu - |listaj dalje|