fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 16517 - 02.12.2007 : Bosnjak - best (0)

Pitanje u vezi Nasera Orića


Zdravo Željko,
legao sam da spavam, ali me nešto muči pa se evo opet vratih za kompjuter. Razmišljam nešto, Naser Orić je bio u Hagu i pušten je. Ne shvatam na koju foru?

Ako gospodin Ćetković tvrdi da je kriv za 187 ubijenih Srba, po podacima koje je iznio, ako su tačni.

Zna se još za dva silovanja poslje rata, i dva zgažena dječaka. Može li neko da mi objasni ko čuva Nasera Orića.

Poštovani,
odgovor je veoma jednostavan. Po međunarodnom pravu ne postoji dvostruki krivac, i ako je jedna strana osuđena, drugoj se ne može suditi. U ovom slučaju, da je Naser Orić osuđen, pale bi i optužnice protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, bar što se Srebrenice tiče. Srbi se ne bi više mogli teretiti za "Srebrenički masakr", pa bi se ova fraza morala preimenovati u "Srebrenička osveta".

Zbog toga su američki lobisti, potkupili haški tribunal da Nasera Orića - oslobodi. Pri tome je iz Haga stigla izjava da je Naser "bio mlad, i da je već odležao tri godine, ali pazi sad ovo - protiv njega je Hag donio presudu na dvije godine zatvora, koja se kod nas daje klincu koji opljačka benzinsku pumpu ili neku prodavnicu (granap). Znači, Naser je osuđen skoro šest puta manje nego jedna Biljana Plavšić (11 godina), koja sigurno nikoga nije ubila niti pomislila da tako nešto uradi. Ovo je tipičan primjer kada se politika stavlja ispred pravosuđa.

U toku sudskog procesa, sud je donio čitav niz kontraverznih odluka, kao npr. odbijanje svih video dokaza, odbijanje saslušavanja svjedoka optužbe itd.

Sada se protiv Nasera Orića više ne može podnijeti ni jedna presuda iza koje stoji neka država, na primjer Republika Srpska. Međutim, pojedinci, npr. članovi porodica ubijenih u Srebrenici, to još uvijek mogu uraditi. Naravno za ovo je nadležan sud u Sarajevu. Ipak, ovo bi trebalo uraditi, ako ne zbog pravde, ono bar zbog istine!

Pitaš me ko ga štiti? Pa oni koji bi voljeli da vide još jedan rat u Bosni, pa da i nama i vama ponovo prodaju oružje. Oni koji ne žele da na vidjelo izađe istina, tj. da su ti zločini počinjeni u vrijeme dok je Srebrenica bila pod zaštitom nekakvih međunarodnih snaga, tj. KFOR-a. Oni koji su od Zapadne Evrope naplaćivali padobrane bacane nad Srebrenicom, pune konzervi iz 1964. godine, a huškali Aliju da ne potpiše primirje. Oni koji su i započeli rat u Jugi, podržavajući nacionalizam i separaciju, u cilju njihovih viših interesa: odlaganje ujedinjenja Evrope i stvaranje žarišta u srcu Starog kontinenta koji će da tinja u narednih 50 godina.
Idi na stranu - |listaj dalje|