fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ww2 - 16464 - 29.11.2007 : Spiro Novi Banovci - best (1)

I muslimansko ime na spomeniku


U septembru 1941. godine ustaše iz Semizovca predvođene braćom Ratkom i Sandijem Hakl i Bećirom Lokmićom, upale su jednog nedeljnog jutra u selo Krivoglavce i u nekoliko kuća natrpali sve živo što su zatekli a zatim zapalile. Gorjeli su živi ljudi, žene i djeca, a među njima i moj otac Kojo Špirić. I ne samo da su zapalili mještane, nego i stoku u štalama, pa je, po kazivanju Jovanovića sa druge strane rijeke Bosne, čitavim krajem odjekivalo rikanja zapaljenih krava i volova.

Moja pokojna majka, sestra i ja (tada sam imao 3. 5 godine) smo slučajno ostali živi jer smo te nedelje bili kod tetke u Sarajevu. Nakon masakra, ustaše nekoliko dana nisu dozvoljavali prilaz selu, a poslije par dana moja pokojna majka nas je odvela na zgarište naše kuće i kopajući po magazi (podrumu) u pepelu je uspjela da, zahvaljujući džepnom satu, nađe kosti moga oca, pokupi ih u jednu nagorjelu kantu i sahrani u bašti ispod kuće.

Nekoliko godina nakon rata, opština Vogošća je u Krivoglavcima podigla spomenik žrtvama fašističkog terora, i koje li ironije, među upisanim žrtvama toga pokolja se našao i jedan musliman. Više se ne sjećam kako se zvao, ali se često pitam da li je i on učestvovao u paljenju sela.
Idi na stranu - |listaj dalje|