fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 16424 - 27.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Članak u BUM-u


Prije nekoliko dana je u sarajevskom BUM-u izasao članak o Bori Radiću. Tekst članka još uvjek nisam dobio, ali sam na internetu prepoznao sliku Bore Radića, koju imam i u svojoj arhivi a potiče iz istog izvora koji ima i autorica članka Radmila Trapara.

Takođe sam saznao da je Radmila u tom članku obimno koristila informacije sa ove stranice, za što ja mnogo ne marim jer je i meni kao i gospođi Trapari stalo da se istina objavi a krivci za ubistvo mojih prijatelja najzad pronađu i dovedu pred lice pravde.

Međutim, ono što mi u svemu ovome najviše smeta je činjenica da me gospođa Trapara, inače posjetilac ovoga foruma, nije kontaktirala i tražila dozvolu da piše o meni i objavi i moju sliku, koju je vjerovatno našla na ovoj stranici, što ja tek treba da provjerim.

Da podsjetim sve prisutne da svaka moja stranica ima "Copyright" znak, po kome su svi tekstovi i slike na ovom forumu zaštićeni po međunarodnom zakonu, koji ima za cilj da zaštiti intelektualno vlasništvo pojedinaca.

Zakoni o zaštiti protiv kopiranja su standardizovani kroz međunarodne dogovore, kao što je Bernska konvencija, i sve zemlje članice organizacija kao što su Evropska unije i Svjetska trgovinska organizacije su potpisnice ovoga zakona.

Ovo ne znači da ću simpatičnu gospođu Traparu da teretim pred nekim međunarodnim sudom za krađu intelektualne svojine, ali napominjem svima koji posjećuju ovu stranicu da prije preuzimanja nekog teksta (a pogotovu slike) moraju da traže moje odobrenje.

Po novinarskoj etici, kontaktiranje "izvora informacija" je obavezno. Bar su tako učili studente žurnalistike, dok sam ja predavao informatiku na Fakultetu političkih nauka. Zbog toga poručujem svima onima koji namjeravaju da koriste tekstove sa ove stranice, da ne unose drumsko razbojništvo u novinarstvo, jer nam je dovoljno onih razbojnika koji haraju politikom. Pored toga, ja "hljeb svoj nasušni" ne zarađujem perom već kompjuterom, pa imam puno razumjevanja i za vas novinare. Moja email adresa se nalazi na dnu svake stranice ovog foruma i možete je vidjeti ako kliknete na "Contact us". Mislim da je najpametnije da mi se lično obratite, jer to najbolje dolikuje obrazovanu čovjeku tj. u ovom slučaju ženi.

Ako su nam ciljevi isti, tj. ako želite da pišete o mojim prijateljima (poput Božura, Bora, Draginje, Riste, Nikole) u pozitivnom svjetlu, ja ću vam dati sve, pa čak i ovo malo moje duše što oni nisu odnijeli u grob. Jedini smisao moga pisanja je da istina najzad izađe na vidjelo! Do sada sam u nekoliko navrata kontaktiran od strane razno-raznih novinara, koji su tražili moju saglasnost da prenosu moje članke, ili da ih citiraju. Ni jedan novinarsku molbu nisam odbio, honorare ne tražim, i moj jedini zahtjev je da mi oni u Sokolac pošalju primjerak novina u kojima je članak štampan.

P. S. Gospođi Trapari sam dao i sliku Božura, o kome ona namjerava da piše. Međutmi, ona je to tražila preko "posredinka" i nije bilo govora da će istu objaviti u novinama.

Clanak iz BUM-a
Idi na stranu - |listaj dalje|