fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 15717 - 31.10.2007 : Mujo Hrnjica Sarajevo - best (0)

Za administratora


Moram se malo našaliti s tobom. Večeras je noć vještica (Halloween ili Hallow Eve). Kažu da duše mrtvih te večeri, uoči dana mrtvih, silaze na zemlju. Moj ti je savjet da se zaključaš u kuću, navučeš zavjese i dobro pojačaš TV ili muziku. Kažu da ih to tjera od kuće. Jer, mogu te posjetiti duhovi barona Fridriha Minhauzena i feldmaršala Goebbels-a. Nadmašio si ih u propagandi. Šta znaš, možda nalete usput da vide autora slavicnet, da nauče pojedine stvari.

Što se tiče izreke tvog oca (pokoj mu duši), imao je potpuno pravo. Međutim, meni je draža ona: "Prednost pametnih je da oni uvijek mogu glumiti idiote. Suprotno je mnogo teže izvesti. "

Moj rahmetli dedo je imao običaj reći: "Ne gledaj šta ti se kaže, nego ko ti kaže".

Častiš me atributom budala. Budala ž. r. (mn. budale). U prevodu osoba koja se ponaša glupo, nerazumno i budalasto. Zbog čega? Što iznesem svoje mišljenje o nečemu a tebi se ne sviđa. Ponudi mi kontra-argumente, nemoj biti prepotentan i bahat. Budi potentan:-)

P. S. Moju diplomu "KV bravara" je potpisao prof. dr. Aristid Perić. Skontaćeš kakva sam vrsta "bravara".

Rođače moj daleki,
Vidim ja da si ti školovan čovjek, i ja sa takvima volim da izađem na megdan, pogotovu kada imaju vremena za polemiku jer nisu u poslu "zgrtanja para". A što se tebe tiče, čini mi se da ti slobodnog vremena imaš na pretek, jer si postao moj najredovniji i najvjerniji član.

Moram da te razočaram, ali ni za tog tvoga Aristida Perića nisam čuo. To mora da je neki doktor, koji je svoj doktorat dobio na Veterinarskom falultetu u Prištini, koji je u ona dobra vremena bio predmet sprdačine, jer spada u rang Univerziteta u Sokocu.

Pošto sam ja u školi učio "Srpsko-hrvatski jezik", tj. jedini jezik sa prostora BiH, koji nam svijet priznaje da postoji, a ti svoj "bosanski jezik" zvanično ni jednog sata nisi učio u školi i za njega nemaš ocjenu iz srednje škole, a ni u diplomi koju ti je potpisao taj tvoj Aristotel Perić, želim da ti na jeziku Srba, ali i Hrvata objasnim "šta je pisac htio reći".

Kao prvo, pođimo od one tvoje: "Ne gledaj šta ti se kaže, nego ko ti kaže". E, pa vidiš, onu svoju izreku da "nema budale do školovane budale" moj otac je najčešće koristio na meni. Smatrao je da, ako si išao u školu, onda treba da se izdigneš iznad ostalih i ne gledaš na svijet očima "pučanstva" jer ako si išao u školu trebalo bi da si tamo postao i malo pametniji, pod uslovom ako nisi bio "Resavska škola" pa sve prepisivao.

Kada sam ovu izreku upotrijebio na tebi, mislio sam da ćeš je malo bolje shvatiti, međutim, ti si izgleda zatrovan mržnjom i zaslijepljen religijom, za koju jedan pametan čiko reče da je ona "opijum za mase, pa misliš da je loše sve što dolazi sa Romanije. Prije nego što si i pročitao moj odgovor, izgradio si u sebi predubjeđenje da ja namjeravam da kažem nešto loše, pa si i ono što nijetako loše protumačio kao - loše. Ne vjeruješ mi da ti tvoj "brat Srbin" tj. ja, ne mislm ništa loše, čak sam ti iskreno rekao i da si mi malo "simpa".

Ali da se vratimo na filozofski smisao izreke, patentirane od strane moga oca, Ljubomira (Alekse) Tomiša, koji je u više navrata rekao da "nema budale do školovane budale". Tebi kao lošem poznavaocu jezika Srba i Hrvata koji upotrebljavaš u svom govoru nasušnom (kao i arapskog jezika na kome se moliš Alahu), na prvi pogled pada u oči da se činjenica da se riječ "budala" u ovom tekstu pominje dva puta, pa si možda pomislio da je akcenat baš na ovoj riječi. Međutim, prevario si se! Akcenat je na riječi "školovana". U ovom tekstu si upotrijebio izreku: "Prednost pametnih je da oni uvijek mogu glumiti idiote", koju sam ja shvatio baš onako kao i ti - u pozitivnom smislu.

Ustvari, pouka iz obje poslovice je identična, i ovo šu ti objasniti na primjeru Ejupa Ganića i tvoga komšije Safeta. Skolovao se čovjek u Sebečevu (Novi Pazar), a zatim u Bostonu i Beogradu, pa na kraju odlučio da se bavi - politikom. Zajedno sa Alijom Izmetbegovićem uspio da zavede čitavo "bosansko stado" ili "pučanstvo", ako hoćeš da ubacim i koju riječ iz "bosansko-hrvatskog" dijalekta.

U tvom komšiluku živi neki Safet, polupismen čvojek, proliv teški. Ako uporedimo tvoga komšiju Safeta i Ejupa Ganića, svi će se složiti da je Ejup veća budala od Safeta, mada je ovaj prvi napisao i izvjestan broj naučnih radova iz područja hemije. E pa vidiš, da "nema budale od školovane budale".

Niko tebi ne osporava da si ti pametan, lijepo vaspitan, "KV" obrazovani radnik. Vjerujem da si dobar u svome poslu, ali mene tjeras da povjerujem u jednu od ovih varijanti bosanske istorije:

Varijanta prva: Bosanci su narod koji je došao iz Anadolije. Okupirali ste Balkan, ali vas je nekako okupirani srpski narod "nagovorio" da progovorite njihov jezik, koji ste prihvatili za maternji i potpuno zaboravili svoj - turski jezik. Varijanta druga: Do dolaska Turaka na Balkanu su živjeli Bogumili, i drugih naroda nije ni bilo. U Bosni nije bilo ni srpskog "uha" do 19. vijeka, a onda su se oni doselili iz Crne Gore. Bogumilski jezik je vrlo sličan srpskom i crnogorskom jeziku, mada ovi narodi nikada nisu živjeli skupa. Varijanta treća: Srbi i Hrvati su se doselili na Balkan u 6. vijeku. Tamo su našli Bogumile koji su govorili jezikom Srba i jedne četvrtine Hrvata. Osam vjekova su živjeli složno, ali se nisu mješali tj. nije bilo mješovitih brakova (kao što ih nema ni danas). Srbi i Hrvati su gradili crkve, a Bošnjaci su bili napredniji pa su još od 663. godine počeli graditi džamije, jer su znali da će u 15. vijeku Turci doći na Balkan. To znači da Bogumili nikada nisu promjenili religiju, a da je jezik njihov - originalni.

Ti nemaš objašnjenje zašto jedan, nekada veliki, narod, koji živi u Njemačkoj i Poljskoj a mi ga nazivamo "Lužički Srbi" govori jezik koji najsličniji srpskom od svih naroda Evrope. Ne interesuje te ni zašto moj srpski i tvoj "bosanski" ima isti broj slova (30), gotovo ni jedan narod svijeta nama taj broj slova. Na stvari koje su jednostavne, i očigledne, ti nemaš rješenja i ignorišeš činjenice. Zbog toga i kažem da "nema budale do školovane budale".
Idi na stranu - |listaj dalje|