fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 15683 - 29.10.2007 : Tasa Sarajevo - best (0)

Mehmed-paša Sokolović


Prije svega treba znati činjenice ili barem nešto pročitati. Nije bilo muslimanske nacije do Džemala Bjedića ("Bjede"). Postojali su samoo Srbi islamske vjeroispovjesti.

Mehmed Sokolović (tur. Sokollu Mehmet Paşa, oko 1505 - 11. oktobar 1579), u narodu poznatiji kao "Mehmed-paša Sokolović", je bio Veliki vezir (predsednik vlade) u Osmanskom carstvu.

Poreklom Srbin iz Hercevovine rođen u selu Sokolovići blizu gradića Rudo. Kao dečak školovao se u manastiru Mileševa. U "Danku u krvi" odveden u janjičare kada mu je bilo oko 15 godina. Školovan u Jedrenskom saraju gde ostaje 13 godina. Učestvovao je u Mohačkoj bici 1526. i opsadi Beča 1529. Između 1533. i 1535. učestvuje u ratu protiv Persije i opsadi Bagdada. 1545. godine postaje zapovednih Osmanske flote a 1551. biva unapređen u rumelijskog beglerbega. Iste godine kreće u pohod na Habsburšku monarhiju a već sledeće osvaja Temišvar. Pod njegovim uticajem 1557. izdat je berat kojim se dozvoljava obnova Pećke patrijaršije, na čije je mesto doveden njegov rođeni brat Makarije Sokolović. Sultan Sulejman I Veličanstveni ga proglašava za Velikog vezira Porte 28. juna 1565.

Iste godine sa sultanom kreće u novi pohod na Austriju i Beč. Opsedaju utvrđeni austrijski grad Siget međutim u noći između 5. i 6. septembra 1565, samo dan pre osvajanja grada, sultan Sulejman I iznenada umire. Plašeći se da će njegova smrt negativno uticati na moral vojske Sokolović je prikriva sve do 24. septembra kada je u Carigradu proglašen naslednik, Selim II. Novi sultan se pokazao kao prilično nesposoban vladar i doslovno je sve poslove u carstvu prepuštao Sokoloviću, kao velikom veziru, tako da je ovaj imao praktično neograničenu moć u carstvu.

Po njegovom naređenju 1571. godine je izgrađen most preko Drine u Višegradu (opisan u delu "Na Drini ćuprija", Ive Andrića ovenčanom Nobelovom nagradom). Selim II umire 12. decembra 1574. i na prestol dolazi njegov sin Murat III koji se još manje interesovao za vođenje državnih poslova ali za razliku od oca nije imao velikog poverenja u Sokolovića čija moć polako počinje da opada iako je ostao na svom položaju Velikog vezira. Uveče u Carigradu 11. oktobra 1579. Sokolovića u atentatu ubija izvesni sumanuti derviš.
Idi na stranu - |listaj dalje|