fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srpski_simboli - 15648 - 28.10.2007 : Mujo Hrnjica Sarajevo - best (1)

Srpska himna, zastava, grb


Srpska himna "Bože pravde"

Tekst napisao Jovan Đorđević (13. 11. 1826. godine Senta - od oca Milutina i majke Estere, Mađarice) nije bio veliki pjesnik nego kompilator. Pod uticajem Zmajeve Narodne himne iz 1865, koja počinje sa "Bože pravde, braniću stvorenja" i Đorđević je odu iz Markove sablje (posvećenu sestri Milici) počeo sa "Bože pravde", a Zmaj je apelativ na Boga preuzeo iz austro-habsburške himne "Gott erhalte" (Bože hrani/cara/) pretvorivši ga u "Boga pravde". Muziku je komponovao slovenac Davorin Jenko dok je Stanislav Binički (kompozitor i dirigent "Marša na Drinu") uradio orkestraciju himne po uzoru na poljsku koračnicu.

Srpski grb

Grb obnovljene Vizantijske dinastije činio je zlatni grčki krst koji na četiri (Quarter) dijela siječe crveno (Gules) polje, dok se u svakom dijelu nalazi zlatno (Or) grčko slovo B (koje izgleda kao ćirilićno slovo V), okrenuto ka spolja.

Značenje 4 B (V)

Pojava 4B vezuje se za Mihajla, Vizanstijskog cara (Grka) koji je umjesto latinskih okruženih krstova (ili kako ih neki smatraju zlatnicima) postavio slova V. Ona je u početku označavala samo početno slovo riječi Vizantija odnosno termina Vizantijsko carstvo. , a da su 4V tek kasnije dobila značenje koje im se danas pripisuje. Smatra se da 4V označava moto Paleologa odnosno moto Vizantije.

"Car Careva Caruje Carevima" (misli se na Isusa Hrista)

Kada je od Vizantije dobio titulu despota, Stefan Lazarević je u srpski grb (koji je već činio iz Vizantije preuzet dvoglavi orao) uveo varijaciju ovog grba sa 4C umjesto vizantijskih 4 V. Tek poslije je značenje 4C (odnosno ocila ili ognjila) dobila značenje srpskog motoa.

Srpska zastava

Prva pojava zastave sličnih boja bila je u carskoj Rusiji koji su tu heraldiku prekopirali sa brodova holandske mornarice uz promjenu narandžaste u crvenu.
U sklopu prerastanja Srbije u državu, i postepenog osamostaljenja od Turske carevine knjaz Miloš je počeo da ističe zastavu sličnu ruskim bojama-malo izokrenutu. Protestima Rusije kod turskog Sultana, da mu zastava liči na francusku, knjaz se opravdavao time, da je zastavu isticao "samo đumruka (carine) radi". Naravno kao i uvijek uz svoje objašnjenje i izvinjenje poslao je vreću dukata Sultanu da ga umiri. Sultan Mehmed je odlučio da srpsku zastavu definiše fermanom (ukazom). I tada je rekao da su srpske boje "crvena, plava i bijela". Za plavu boju upotrebljen je izraz "čelikasto plava". Dok je ta boja poprimila krajnji raspored, u mnogome je mjenjana, ali su boje ostajale mahom iste.

Za vrijeme Prvog srpskog ustanka, srpska zastava je bila crveno platno sa vizantijskim grbom sa 4c na lijevoj strani i veprom na desnoj strani.
Idi na stranu - |listaj dalje|