fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

spomenar - 15275 - 12.10.2007 : Ratnik - best (1)

Švabica


Nekako, rat nas je valjao i nosio na sve strane svijeta, neko je pošao u "bijeli svijet" a neko ostao. Mene zapalo da ostanem, na svu sreću uspio sam da preživim. Kažu da je to tako zapisano...

No ne mogu da ne razdvojim dane na ratištu i dane na "odmoru", ako je to bio odmor, tj. bili smo kod svojih, da kažem toplih domova, sa izbjeglicama koje smo primili.

Nekako me zapalo da imam mnogo familije, i šta ću, moram, ljudski je... Igrom slučaja, u sopstvenom stanu postadoh "izbjeglica".

Nekako u ovo vrijeme, moji rođaci, inače smješteni kod mene, počeše da se spremaju za slavu. Brzo će Sveti Luka, rat je, treba se spremiti! Nije mi svejedno, trpim. Rat je. Počeše da stižu gosti, OK.

Nigdje posluženja? Stiže jedna djevojka, pravi "avion", kaže da je kombi na parkingu! Ništa mi nije jasno, silazimo na parking... Njemačke tablice na kombiju, svi se potrpaše u auto.... Ja izgubljen, blejim... Ubacim se i ja u vozilo. Idemo na selo, tek oslobođeno na slavu kod mojih rođaka. Djevojka, "avion" vozi, ja pored nje, ali ne dolazim sebi od uzbudjenja... Stigli smo. Iskrcamo sve, sve... da pođem u kuću, poziv.

Djevojka "avion", me zove, moramo nazad da pokupimo neke stvari koje smo zaboravili u mom stanu! Vraćamo se u Sokolac. Ja sjedim naprijed pored nje u uniformi, ona "metak". Ubi me sramota, joj.... Ćutim, šta bi drugo! Pušim neku krdžu od cigara... nemam druge. Ona mi nudi "Marlboro", a ja odbijam valjda što sam navikao na krdžu... Konačno stigosmo do stana!

Penjemo se uz stepenice. Ona priča da je došla pomoći, posebno prave borce i rođake, da je za mene čula čak u Švabiji....
Ja ništa ne shvatam, a ona kad uđosmo u stan zaključa vrata! A nazad? E, selo je moralo da pričeka na nas!

Sutra mi je pričala, kako je čula za mene i kako došla pružiti moralnu podršku.... Nama borcima... A, kome bi drugom?

Švabicu više nikada nisam vidio!
Idi na stranu - |listaj dalje|