fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mala_privreda - 14798 - 22.09.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (1)

Kruškova rakija


"Viljamovka" i "Boškova bočica" najpogodnije su sorte za proizvodnju rakije kruškovače. Za preradu rakiju plodove Viljamovke treba brati kad dostignu optimalnu veličinu i zelenkasto-žutu boju. Plodovi "Boškove bočice" dostižu punu zrelost sredinom septembra. U ovoj fazi osnovna boja pokožice menja se od zelenožute u slamastožutu. Plodovi kruške dostižu maksimalan sadržaj šećera 10-15 dana nakon berbe. Zato se oni obavezno skladište u pogodne prostorije na dozrevanje (10-15) dana kako bi se poslednje količine skroba pretvorile u šećer a ***** aroma dosla do izražaja. U ovom periodu kruške potpuno omekšaju tako da ih nije potrebno mulati. Ukoliko se to ipak učini potrebnim treba pripaziti da se ne ošteti seme koje sadrži nepozeljnu cijavodoničnu kiselinu koja menja i ukus i miris rakiji. Kruška ima 7-12% šećera, 3-6% kiselina i 0. 25-0. 50% pektina.

Plodovi krušaka imaju nizak sadržaj i zato je neophodno dodati 50-60 ml koncetrovane sumporne kiseline na 100 litara kluka. Ona se dodaje tokom muljanja ili punjenja vreonog suda. Iz istog razloga kljuku se dodaje i 20 grama selekcisanog kvasca kao i 20 amonijum-sulfata ili fosfata na 100 litara kljuka kao hranivo za kvasac. Alkoholno vrenje kljuka od kruške naročite Viljamovke koja poseduje prefinjenu aromu treba da bude što sporije na temperaturi 17-18 stepeni. U suprotnom gubi se priatan miris i dobija rakija znatno slabije arome.

Procenjivanje da li je kljuk prevreo do kraja obavlja se na isti način ka i kod jabuke. Prerada ploda kruške imala bi sledeći tok:
  1. pranje plodova,
  2. dezintegracija ili mlevenje na mlinu za jabučasto voće
  3. pasiranje i izvođenje fermentacije
  4. destilacija.
Prefinjena aroma koju poseduje Viljamovka može se očuvati jedino brzom preradom. Pre otpočinjanja vrenja poželjno je dodati neki selekcionisani kvasac (5%) u aktivnom stanju odmah posle pasiranja. Optimalna temperatura tokom vrenja je 16-18 stepeni. Pošto kruška ima malo kiselina 3-6 kg/l dozvoljena je korekcija pH do 3. 0 da bi vrenje bilo ravnomernije prelazi u destilat. Sazrevanjem u drvenim sudovima rakija dobija na kvalitetu. Zato se ona lageruje u staklenim ili inox posudama.
Idi na stranu - |listaj dalje|