fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mala_privreda - 14773 - 21.09.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (2)

Pečenje rakije


ŠLJIVOVICA

Šljivovica se proizvodi od različitih sorti ali je najkvalitetnija od sorte "Požegača" i "Crvena ranka". Dobar kvalitet daju sorte "Čačanska rodna" i "Valjevka" posebno ako se pomešaju sa "Požegačom".

Šljive treba brati u njihovoj tehnološkoj zrelosti odnosno kada imaju maksimalnu količinu šećera i aromatičnih materija i kada se postigne skladan odnos arome šećera i kiselina. To je momenat kada delovi oko koštice postaju tamni a plodovi oko peteljke počinju da se smežuravaju. U ovoj fazi zrelosti veza između peteljke i ploda počinje da slabi pa je tako i branje olakšano. Šljiva se skuplja sa zemlje, a one zaostale na krošnjama se lagano potresu motkom.

Posle berbe u sudove za vrenje stavljaju se izmuljani plodovi. Alkoholna fermentacija cijelih plodova je nepotpuna i usporena naročito ukoliko su plodovi čvrsti. U ovakvim slučajevima vrenje može da potraje i nekoliko mjeseci.

Bolje je da šljive budu izmuljane, a ako postoje uslovi koštice treba odvojiti. U protivnom treba paziti da polomljenih koštica ne bude više od 2. 5% jer će u tom slučaju rakija imati više cijavodonične kiseline koja koštici daju miris. Muljanje se obavlja muljačom, a može i račvastom motkom ili u industrijskim uslovima pasivkama i rotative. U optimalnim uslovima vrenje traje oko tri nedelje ili 21 dan.

Sudove sa šljivama treba puniti oko 80% zapremine. Zajedno sa šljivama u sudove za vrenje dospeva i spontana miklofora koja se brzo razmnožava na sobnoj temperatri. Tokom vrenja izdvaja se ugljen-dioksid koji podiže čvrste delove šljive na površinu usled čega se formira klobuk. Da bismo sprečili formiranje klobuka na vrhu kace ukiseli i uplesnivi sudovi se prekrivaju najlonom, plastičnom folijom ili poklopcem.

Kada se šljiva bere posle kiše ili se prerađuju natruli plodovi treba dodati kvasac u kolicini 25g po litru. Kvasac treba ravnomjerno raspodjeliti po cijeloj vrionoj masi. Momenat završetka alkoholne fermentacije se moze odrediti vizuelno na osnovu izgleda kljuka. Kada se vrenje završi prestaje izdvajanje ugljen-dioksida nema više mehurića a uzdignuti klobuk od čvrstih djelova polako počinje da pada. Ne čuje se šuštanje, niti se stvara pjena a tečni deo kljuka je kiselastog ukusa. Kraj vrenja se odredjuje mjerenjem gustine profiltrirane tečnosti pomoću Ekslovog širomera. Ako se gustina ne smanji za nekoliko dana znači da nema više vrenja a ukoliko Ekslov širomer pokazuje vrijednosti od 6-10 znači da je vrenje završeno.

ЖИВЈЕЛИ
Pecenje rakije
Idi na stranu - |listaj dalje|