fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 14414 - 03.09.2007 : Ursus Astra Sokolac - best (0)

Da li zakon važi za Sokolac?


Pročitavši ovaj lijepi prilog o velikom pjesniku Malom, prisjetih se da je on svojedobno napisao stihove:

Pitaju se neki ljudi
Što tjeraju mak na konac
Kad izađe novi zakon
Važi li on za Sokolac.


Na malo prostora i sa malo riječi pjesnički genij rekao je mnogo toga o specifičnom shvatanju pojma zakona na ovom prostoru.

Nekad je bio poznat Mile koji je u Sarajevo išao tražeći da u zakon stave član koji bi izričito glasio da zakon važi i na Sokocu. Poslije Milovih zakonodavaca došli su novi iz postkomunističke ere koji su u svom svjetonazoru nezaobilazno imali pravilo da važe svi nepisani zakoni a pisani ni jedan. Ne samo na Sokocu, ali su ovakvi principi ovdje našli na najpogodnije tle tako da važe i danas.

Već legendarna je priča sa kraja prošlog vijeka kad u Sokocu postaviše sada već odavno pokojne semafore na raskrsnicama. Kazali su: "Rek'o je Cicko, kad nema ništa može se proći i kroz crveno! "

Sada predstavnici nove garniture vlasti imaju druge likove a iste ambicije. Tako je direktor šumarstva Rajko Bulajić Šanjo sve šume premrežio željeznim rampama. Sem lokalnih pregradio je i regionalni put Sokolac-Olovo. Nikome nema prolaza dok se ne odobri. Kakav zakon, kakvi bakrači. Tako imamo jedini regionalni put sa vratnicama na Balkanu. Neka, nek' se zna šta je starije, papir ili direktor. Ha!

Sem zakona i crkveni kanoni ovdje nemaju poseban značaj. Kako protumačiti činjenicu da je na Novom groblju u Sokocu u toku izgradnja crkve koja je okrenuta naopako. Odvajkada se zna da se crkve orjentišu tako da kod pravoslavne dođe oltar na istok a kod katoličke obrnuto. Kod ove naše, ugurane među grobove poginulih boraca, oltar je na zapadu! Preciznije, na sjeverozapadu. Eto, bićemo poznati kao jedino mjesto u Srpskoj patrijaršiji sa crkvenim oltarom na zapadu.

Može kroz crveno, može i bogomolja kao kod Hrvata.
Važno je da je rek'o.

Moji komplimenti autoru! Ovim clankom bi se ponosio i odlican novinar, ili neki profesor knjizevnosti! Hvala za predivan prilog, a od mene slika snimljena prilikom moje nedavne posjete Sokocu!

Kapela na Vojnickom groblju u Sokocu
Idi na stranu - |listaj dalje|