fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mijat - 14164 - 16.08.2007 : Mijat Šuka - best (0)

KORIJENI


Gospodin Tomić me naveo na ovu ideju, da otvorimo raspravu o korjenima ili porijeklu stanovnika Glasinca a i šire.
Iz dokumenata, ima ih vrlo malo jer je vladala TURSKA koja je zabranjivala pisane dokumenta da se "unište" dokazi (to je opšte poznato), današnji stanovnici Glasinca uglavnom vode porijeklo: Stara Hercegovina, Boka i Crna Gora.
Većina tih prostora je danas pod "tzv" Crnom Gorom.
Pošto su ti isti prostori prelazili iz "ruke" u "ruku", Mlečani, Francuzi, Austrougari i Turci osatalo ponešta zapisano, ali je većina stvari prenijeto tradicionalno, uz gusle, da se ne zaboravi! Međutim postoji i dobra dokumentacija, za pojedina područja, da li u Veneciji ili Beču. Za Francuze ne znam! Te su stvari dosta nedostupne. A i iz tadašnje Crne Gore ima malo pisanih dokumenata, mada ovi današnji Montenegrini pokušavaju eliminisati sopstvenu SRBSKU istoriju, praveći falisifikate istorije.
Trenutno se dosta stvari može naći na internetu na site www.rastko. org. yu, mada su to sve skraćena izdanja. Jedna od dobrih "knjiga" je i knjiga dr Svetozra Tomića Piva i pivljani, pisana prije skoro 100 godina. Veliki broj stanovnika glasinca potiče iz ti predjela, kada otvore stanice knjige prepoza će se po slavama i običajima, mada ih je dosta i promjenilo prezimena, nazivali su se po toponimima po Goliji, Onogoštu, i selima odakle su dolazili (Kosorići) i sl. Poznato je i selo Sočice na Glasincu gje su doselili potomci Vojvode Lazara Sočice sa Goranska (oni koji su putovali preko Plužina za more, a odmarali kod Pivskog oka, mogli su primjetiti putokaz za kulu Lazara Sočice). Dosta ti detalja o prezimenima se nalazi na site Rstko ; Cetinje; Piva i pivljani od Svetozar Tomića. Mislim da se ta knjiga miže naći u Srajevu, da kažem Vijećnici(griješim iz neznanja) ili Narodnij biblioteci, ako je muslimani nisu uništili.
Ja sam svoje krjene naša do, zahvaljujući prezimenu koje su nosili moji preci, 1450 god.
Toliko za sada, ako mogu kome pomoći neka se javi!
Pozdrav Mijat!
Idi na stranu - |listaj dalje|