fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 13913 - 29.07.2007 : - best (0)

Muslimani nikada nijesu bili Bošnjaci


Predsjedništvo Matice muslimanske Crne Gore optužilo je juče Bošnjačku stranku da sprovodi asimilatorski program. U saopštenju Matice naglašava se da "Muslimani u Crnoj Gori nikada nijesu bili Bošnjaci".

"Nepobitna je činjenica da su Bošnjaci izmišljena politička i asimilatorska tvorevina, koja se prvi put u Crnoj Gori pojavljuje u popisu stanovništva 2003. godine. Muslimani Crne Gore autohton narod nastao od domicilnog hrišćanskog stanovništva koje je primilo islam. Oni nijesu došli iz Bosne, niti ma od kuda, već postoje i egzistiraju na ovom prostoru od svog postanka i traju oko 400 godina" - kaže se pored ostalog u saopštenju.
Matica muslimanska u saopštenju njenog predsjedništva, takođe, tvrdi da su Bošnjake u Crnoj Gori izmislile bošnjačke stranke, a ne niko drugi, pa ni aktuelna crnogorska vlast. Oni negiraju stav BS da su Bošnjaci u Crnoj Gori diskriminisani.
  • Stvarno stanje u Crnoj Gori pokazuje da su diskriminisani, ignorisani i asimilovani Muslimani, a ne Bošnjaci - navodi Matica muslimanska.

    Tvrde da ne stoji ni ocjena BS da je rezultat dosadašnje diskriminacije prema Bošnjacima to što je od jednog naroda u Crnoj Gori nastalo pet nacionalnih grupa - Bošnjaci, Bošnjaci-Muslimani, Muslimani, Crnogorci islamske vjeroispovijesti i neopredijeljeni.

    Tvrdnje BS da su Muslimani Crne Gore nastali podjelom Bošnjaka na pet grupa su proizvoljne - saopšteno je iz Matice muslimanske.
    Ovakav stav obrazlažu time što pomenute ocjene BS "nemaju utemeljenje u istorijskim, etnološkim, kulturološkim, pravnim i nacionalnim saznanjima, niti su zasnovane na nepobitnim činjenicama".

    preuzeto sa www.novosti. rs. sr
  • Idi na stranu - |listaj dalje|