fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 13205 - 09.06.2007 : - best (0)

'Životinjska farma' se desila ovdje


Sokolac je gradić u kojem rata (u klasičnom smislu) nije bilo od 1945. godine a ipak je razoren. Ovo se prije svega odnosi na privredu, odnosno fabrike koje su egzistirale prije 1992. godine.

A onda je došla ta nesretna godina i velika većina stanovnika ode da ratuje. Ostali su oni "bitni" u radnoj obavezi da čuvaju kapacitete. Rezultat svega djelovanja, ratnog i poratnog je da ništa nije ostalo u funkciji, sem Ćilimare.

Šta je ovome uzrok? Da li su ljudi koji su rukovodili fabrikama toliko nesposobni ili je nešta "drugo" u pitanju?

Petko Vukojičić je onomad izjavio pred strojem vojske "Ovo nije moj rat! " Dezertirao je, otisao u Sokolac i bio postavljen za direktora "Romanije". Nekome rat a nekome brat! Kada je "Romanija" izdahnula, "uspješni" direktor je postavljen u Opštinu, za predsjednika Skupštine. Nagrada nije izostala, mjesečna plata 2. 500 maraka, plus u Skupštini grada 1. 500, plus "Ustanova za kulturu" priključena na Budžet Opštine.

Dragan Cvijetić, toliko "uspješan" direktor "Romaninke" da su za njegovog mandata "isparile" i mašine iz fabričke hale te ista ostala prazna. Poslije je došlo i priznanje-Načelnik Opštine. Para ima napretek, novo auto se platilo 56. 000, iz Budžeta.

O Žarku Krsmanoviću može se napisati knjiga debljine Svetog Pisma, majstor marifetluka koji nije prevaziđen. Najsavremenije mašine iz "Unisa", proradile su na drugoj obali, a namjesto njih sada ptice svijaju gnijezda u praznoj hali.

Zoran Vuković je kompletnu poljoprivredu toliko unazadio da je za sva vremena završila egzistiranje u intenzivnom obliku. U toj branši je i Dragan Petrović, koji je, doduše jedini nešto malo odležao za ono što je pokrao ali je po povratku na ovu stranu brave postao državni službenik. Ekspert!

Zajedničko za sve njih je da su instalirani iz jednog centra moći i sudeći po kasnijem unapređenju, svoj posao su odradili besprekorno!

Zato sada vladaju oni koje je pobrojala u svom tekstu jedna Sokočanka, u postu 13155.

Orvelova "Životinjska farma" se desila ovdje.
Idi na stranu - |listaj dalje|