fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

australija - 12978 - 28.05.2007 : Zoran Mirke Melburn - best (1)

Melburn


Melburn po zadnjem popisu ima oko 4 milona stanovnika. Vjerovali ili ne ima 6 miliona registrovanih vozila! Standard života je odličan! Naravno sve ima svoje loše i dobre strane ali preživjećemo nekako! Ovde definitivno ne možes biti gladan! Ako nemaš posao ideš na socijalno. Država ti daje svakih 15 dana dovoljno novca da imaš za normalan život. Imas da jedeš, piješ, da platiš račune pa i da kupiš ponešto da obučeš. Da se razumijemo, nema kavijara, versaćija, armanija itd, ali živiš pristojno. Oni ti u međuvremenu traže posao i ne smiješ da odbiješ kad ti nađu (naravno u tvojoj struci).

Najbolji sistem rada i zaposlenja je privatluk. Ako radiš za sebe imaš šansu da stvoriš malo veći kapital. Raditi za nekog drugog je dobro ali pod uslovom da je velika i renomirna firma (svjetskog formata - Vodafone, Shell, Mobil, Caterpillar... itd. ) Privatnici ti oguliše kožu. Svako ko ima 5% mozga automatski ima šansu da kupi kuću i vozi relativno dobar auto. Sve je to na kredit, ali Bože moj, dođe vrijeme kad to otplatiš pa si onda na konju.

Država kao država je jaka i moćna. Sve to sa leđa običnog građanina. Poreski sistem je uređen tako da imaš dva izbora kako da uptrijebiš svoj novac.

  1. Nastavi ga ulagati u razvoj biznisa (što znači ti nemas pristup svom kešu nego samo kupuješ alate, nove mašine, vozila i sve ostalo). Novac i kapital ostaje u biznisu.
  2. Izvadiš sav svoj zarađeni novac da ga trošiš kako ti hoćeš ali ti država uzima polovinu. Ako imaš godišnju zaradu $100. 000 dolara, moraš državi platiti oko $49. 000 poreza! (ima tu još dosta načina i caka kako "prevariti" sistem ovo je u osnovi suština!


Melburn je stvarno metropola. To je jedini grad u Australiji koji ima tramvaj. Nije to zato što su ostali gradovi zaostali, nego se samo razlikuje po tome. Grad se prostire oko 70 kilometara u prečniku. Najmanje u njemu žive pravi Australci. Ne mislim na Aboridžane, nego na one koji su 4-ta generacija rođena ovdje. Oni najlošije i žive. Njih samo interesuje alkohol, kocka, kriket (sport) i njihov nacionalni sport - fudbal (poput ragbija ali bez zaštitne opreme! ) Da te Bog sačuva! Skoro svi su pjegavi i crvenokosi. Najviše imamo Italijana i Grka.
Idi na stranu - |listaj dalje|