fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 12928 - 26.05.2007 : Aco - best (0)

Dodik u Vašingtonu


NN: Da li je to put koji vodi BiH u EU?

DODIK: Preglasavanje i majorizacija nisu rješenje za ovu zemlju. BiH može da ima dva puta. Jedan je da se izvrši asimilacija ostalih naroda u okviru većinske grupe Bošnjaka, što nije moguće, a drugi je da se uvaži činjenica da ovdje žive tri konstitutivna naroda, da postoje Dejton i Republika Srpska i da Hrvatima treba dati određena politička prava, koja će ih ohrabriti da ostanu u BiH.

NN: Kada je odbacio aprilski paket ustavnih promjena iza kojeg su stajale SAD, Haris Silajdžić je bio pred sankcijama. Šta se od tada promijenilo pa su SAD prihvatile Silajdžićev razlog za odbacivanje tog paketa - ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH?

DODIK: To u najmanju ruku nije bilo fer. Nije fer da se to pitanje na taj način dramatično postavi jer je trebalo insistirati na ustavnom paketu iz aprila, u kojem je za nas bilo mnogo stvari na koje smo teško pristali. Sada, pošto je to odbijeno, ni mi nemamo razloga da podržavamo taj dogovor jer svi oni koji su glasali za aprilski paket više od godine morali su da trpe pritiske Silajdžića sve dok njegov zahtjev nije došao na sto. To nije korektno i nije fer, ali mnogo šta u politici nije fer i nije korektno.

NN: Madlen Olbrajt je na sastanku sa Silajdžićem kazala da SAD imaju jedinstvenu priliku da kroz primjer bezrezervne podrške Bošnjacima poprave svoj uticaj u ostatku islamskog svijeta. Da li je ovo način da se slika o SAD popravi?

DODIK: Nama je jasno da je način na koji Dejtonski sporazum uređuje BiH definisan zbog straha da se u ovom regionu uspostavi čista islamska država. Dejton i jeste uspješan balans odnosa snaga u BiH i garant je dugoročne stabilnosti. Razgradnja Dejtona je kreiranje nestabilnosti. Madlen Olbrajt ima odranije simpatije prema Silajdžiću i ta njena teza je imala efekta u prošlosti. Ali danas, kada znamo da u BiH postoji jaka zajednica mudžahedina koji su ostali ovdje poslije rata, kada nema nijednog terorističkog napada u svijetu, a da u njemu nije učestvovao neko ko je barem prošao kroz BiH, onda to govori o nečem drugom. Što se mene tiče, RS i SAD uvijek će biti partneri u borbi protiv terorizma.

NN: Na kraju posjete Vašingtonu razgovarali ste i sa direktorom za jugoistočnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. Da li je taj razgovor donio nešto novo?

DODIK: SAD pred BiH postavljaju dva politička pitanja, a to su stabilnost i put ka EU. Gospodin Braun je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum za SAD Sveto pismo, kao i da podrazumijevaju da on može i treba da bude korigovan i popravljen ali samo na bazi političkog konsenzusa svih i da, naravno, žele BiH da vide u Evropi. Taj sastanak bio je sastanak koji nam je poslije teških razgovora dao malo optimizma.

NN: Neki mediji izvijestili su da je Nikolas Barns Vama i Silajdžiću kazao da prekinete "nacionalističku retoriku izraženu protekle godine". Šta ste Vi rekli?

DODIK: To nije tačno. Barns nije spomenuo nikakvu retoriku.

Imam životni, a ne politički mandat.


NN: "Fajnenšel tajms" objavio je da su pregovori završili u slijepoj ulici i da Vam je ambasador Meklheni prijetio smjenjivanjem s funkcije. Da li je to tačno?

DODIK: Nisam to doživio na taj način i niko nije spominjao smjenjivanje. Naravno, traženo je i ukazivano na probleme koji se mogu desiti kasnije, a tiču se i moje odgovornosti i ništa više od toga. Milorad Dodik ima izabrani demokratski kapacitet u RS, birali su ga građani kojima je odgovoran. Iako uvažavam američku administraciju i ljude koji se bave pitanjem Bosne to ne znači da treba da budem poslušnik. Ja ovdje imam životni mandat, a oni koji u BiH dođu kao diplomate imaju samo politički mandat.

Domaćinima u Vašingtonu rekao sam da je ono što se dogodilo Hrvatima u BiH pouka za Srbe i da mi sebi ne možemo da dozvolimo takvu sudbinu. Pravo da spriječimo da budemo nacionalna manjina koju će preglasavati ne može da nam zabrani niko bilo da je taj zahtjev upućen Dodiku ili bilo kome ko će poslije njega doći na ovu poziciju. Mogu da razumijem Silajdžića, koji je nakon svega ljut i ogorčen i koji nastavlja retoriku koju je koristio kada je bio ratni lider.
/nezavisne novine/
Idi na stranu - |listaj dalje|