fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1992_1995 - 12852 - 22.05.2007 : Zoran Janković - best (0)


SDA je još 1991. godine formirala tajne vojne organizacije čiji je cilj bio protivustavno, nasilno otcjepljenje SR BiH od SFRJ.

Rat prije početka rata


Prvo latentni, a zatim i otvoreni pritisci na Srbe u BiH, otpuštanje sa posla, maltretiranje i progon počeli su daleko prije nego što je počeo sam rat. Vršen je čak i institucionalni pritisak na Srbe uz pomoć kadrova SDA koji su se nalazili na značajnim političkim pozicijama u SR BiH. Posebno uz pomoć MUP-a, na čijem čelu je bio Alija Delimustafić. Načelnik Uprave za kadrovske poslove Hilmo Selimović, instruisan direktno od Alije Izetbegovića, po hitnom postupku otpuštao je kadrove srpske nacionalnosti i bez ikakvog zakonskog postupka na rukovodeća mjesta postavljao kadrove SDA. Lično Delimustafić je, krajem 1991. i početkom 1992. godine, zabranio rad na otkrivanju i vođenju postupaka protiv kriminalnih djelatnosti pripadnika SDA i HDZ.

piše: Zoran Janković

Interesi Srba, Hrvata i muslimana početkom devedesetih godina u BiH bili su, iskreno, do krajnosti suprotstavljeni. Srbi su željeli da BiH ostane u sastavu Jugoslavije; muslimani su po svaku cijenu htjeli da BiH otcijepe i formiraju takozvanu suverenu i nezavisnu Bosnu; Hrvati su balansirali, ne želeći ni jedno ni drugo. Suprotstavljeni politički interesi najjače su se artikulisali kroz tri nacionalne stranke " SDS, SDA i HDZ. Međutim, SDA je jedina prije rata formirala i svoje militantno krilo i ilegalne vojne organizacije. Sama ideja o formiranju vojnog krila Stranke demokratske akcije stara je, najvjerovatnije, koliko i sama SDA, ali se sa osnivanjem ilegalne paravojske počelo u aprilu 1991. godine (treba li podsjećati da je rat počeo punu godinu dana kasnije? ). Uputstvo o organizaciji i djelovanju na terenu, prema vlastitom priznanju, izradio je Munib Bisić, tadašnji pomoćnik ministra odbrane SR BiH, u saradnji sa drugim kadrovima SDA.

Lukava strategija

U osnivanju Patriotske lige, kako je paravojna formacija nazvana u maju 1991, učestvovali su i Sefer Halilović i Rusmir Mahmutćehajić. Halilović, koji će u julu 1992. godine postati načelnik Generalštaba A RBiH, a danas je haški optuženik zbog počinjenih ratnih zločina, bio je zadužen da iskoristi svoje vojno znanje stečeno na akademiji i komandno-štabnoj školi JNA i uradi formacijsko-organizacioni dio posla i rukovodi, dok je Mahmutćehajić imao ulogu "političkog komesara". U svojoj knjizi Lukava strategija, zbog koje danas mnogi bošnjački ratni kadrovi proklinju dan kad je napisana, Sefer Halilović navodi da je u oktobru 1991. godine Patriotska liga formirala regionalni vojni štab Sarajevske regije, opštinske vojne štabove, prostorne, manevarske, specijalne, diverzantske i protivdiverzantske jedinice, jedinice rodova, logističke baze. Vojnom štabu komandovao je Sefer Halilović, dok su politički štab Patriotske lige rukovodili Omer Behmen i Ejup Ganić.

U ljetnim mjesecima 1991. godine SDA i Patriotska liga na području Mostara i Hercegovine organizovale su tajno naoružavanje muslimana, u saradnji sa ilegalnim vojnim organizacijama hercegovačkih Hrvata u Čitluku. Proces naoružavanja muslimana i Hrvata do jeseni 1991. godine obuhvatio je područje cijele BiH. Oružje i vojna oprema dolazili su raznim švercerskim kanalima, a najviše iz Hrvatske i preko Hrvatske.
Idi na stranu - |listaj dalje|