fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

turci - 1279 - 20.04.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Priča o Đakonu Avakumu


Grad Beograd. Kroz kapiju zvanu Stambol janičarska rulja juri i pred sobom strah raznosi; mlad ko kaplja, lep ko ruža, pred njom vezan mladić ide i zašiljen hrastov kolac na ramenu svome nosi.

"Avakume, srpski sine, ti Pajsijev đače verni, odreci se svoga Hrista - još trenutak imaš samo! "

"Smrt izbavlja od svih beda" - mladić reče - "Blago onom ko pre umre, o manje je muka proš'o! Bogu će se pre uzneti! Od hrišćanske vere moje, nema vere nigde lepše! Čin'te, Turci, što vam drago - i tako se mora mreti! "

Burni žagor...

"Divno dete! " - kadune se čudom čude... "Zar na kolac tu lepotu? " - Kažu one. "Ne činimo, Turci, krivo! "

I duševan Turčin jedan, da uštedi dečku muke, probode mu jataganom mučeničko srce živo!...

I sutradan na istoku, po razvitku zore rane kad ispliva jednim rubom, sunce kao krv rumeno, ono zasta i zadrhta jer ugleda sred poljane mladićevo mrtvo telo na vrh koca nabijeno...


Djakon AvakumĐakon Avakum se rodio 1794. godine u Knez Polju ispod Kozare, pod krštenim imenom Lepoje. On je bio sin jedinac majke Božane i oca Gavrla, koji je u Jančićevoj buni u Mašićima nabijen na kolac 1809. godine. Iz straha za život sina, majka ga šalje u manastir Blagoveštanja u Triavi kod Čačka, gdje ih dočekuje Iguman Pajsije, koji će zajedno sa Đakonom Avakumom stradati.

Poslije propasti Karađorđevog ustanka u jesen 1813. godine i turskih zuluma koji su slijedili, na Krstovdan 1814. godine Srbi u okolini Trnova dižu tkz. Hadži-Prodanovu bunu, koja je takođe ugušena, pa su kaluđeri manastira Blagoveštenja odvedeni u tursko ropstvo.

Zarobljenike iz te bune Turci su vodili u Beograd, gdje su ih nabijali na kolac. Stmrti su bili pošteđeni samo oni koji su pristali da prime islam. Avakum se nije htio odreći pravoslavne vjere. Noseći kolac na ramenima, do gubilišta je pjevao:

«Nema vjere bolje od Hrišćanske!
Srb je hristov, raduje se smrti.
Skoro ćete i vi dolijati,
Bog je svjedok i njegova pravda. »
>

U svom nenadmašnom nadahnuću - nadahnuću pesnika i rodoljuba - Vojislav Ilic-Mlađi ovekovečio je uspomenu na stradanja i mučeničku smrt Prepodobnog Mučenika Đakona Avakuma. Dogodilo se to 30. , odnosno 17. decembra 1814. godine u Beogradu; bolje reći, sve se dogadjalo na relaciji od Nebojse kule do Stambol kapije koja se nalazila na mestu Narodnog pozorišta. Zbog toga, kad god prilazimo ovoj velikoj srpskoj svetinji, i kad od nje odlazimo, mi, praktično, gazimo stopama večno živog Đakona Avakuma i svih ostalih svetih srpskih mučenika koji su zajedno sa njim na kolac nabijeni.
Idi na stranu - |listaj dalje|