fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

turci - 1276 - 20.04.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Priča o Stevanu Sinđeliću


Cele kula


U Nišu se nalazi jedinstven spomenik u svijetu. Podigli su ga Turci sa namjerom da zaplaše srpsko stanovništvo. Krajem ljeta 1809, posle bitke na Čegaru, lobanje ubijenih srpskih vojnika su uzidane u kulu, u narodu poznata kao Ćele kula. Kula je pravougaonog je oblika, tri metra visoka, i u njoj su prvobitno bile uzidane 952 lobanje srpskih junaka. Tokom godina, narod je krao i sahranjivao lobanje, tako da je do dana današnjeg ostalo samo 58 uzidanih lobanja. Godine 1892, podignuta je kapela koja je zatvorila kulu.

U toku Prvog srpskog ustanka, a na dan Svete Trojice ljeta gospodnjega 1809. , izađoše Turci iz Niša i uputiše se na šanac Stevana Sinđelića. Krenuli su sa konjicom i sa dva topa. Najprije su se pomolili Alahu, postavili topove, a onda krenuše da se lagano približavaju šancu na Čegru. Turci osuše jedan plotun, pa pojuriše u napad.

Bitka je trajala cijeli dan. Turci su jurišali pet puta, ali su Srbi uspjevali da odbiju njihove napade. Turski gubici su bili ogromni. A kada su Turci napali i po šesti put, šanac je već bio pun mrtvih tijela, tako da Turci pređoše preko svojih mrtvih, pa otpoče borba sa puškama, sječa i ubadanje neprijatelja sa sabljama i noževima. Srbi iz drugih utvrđenja su tražili da pomognu Stevanu, ali pomoć nije stigla, ili zbog toga što nisu imali konjicu ili što Miloje Petrović to nije dozvolio.

Kada su Turci već gotovo zauzeli šanac, Stevan Sinđelić otrča do barutane, izvuče svoj poštolj i opali. Eksplozija je bila tako jaka da se cijela okolina zatresla, a cijeli šanac je pokriven gustim dimom. Tri hiljade srpskih junaka i desetak hiljada turskih vojnika je poginulo na brdu Čegar toga dana.

Turci podigoše Sinđeliću spomenik, a narod napisa pjesmu:

Oj vojvodo Sinđeliću


Oj vojvodo Sinđeliću,
srpski sine od Resave ravne. (2x2)
Ti si znao Srbina zakleti,
kako valja za slobodu mreti. (2x2)

Puška puče, boj se vije,
a Sinđelić ljutu bitku bije. (2x2)
Ljutu bitku bije za slobodu,
za slobodu srpskome narodu. (2x2)

Oj vojvodo ti si pao,
ali dušman još od tebe strepi. (2x2)
Dušmanske si posekao glave,
zato tebe Srbi rado slave.
Ti si dao život za slobodu,
za slobodu srpskome narodu.
Idi na stranu - |listaj dalje|