fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

slavuj - 12413 - 21.04.2007 : Slavko Jovičić - Slavuj Istočno Sarajevo - best (0)

Srcem se navija, ljubavlju se voli (1)


Iskreno priznajem da mi je ponekad žao što nemam više vremena da posećujem ovaj sajt. Uvek sam voleo konstruktivnu, pa čak na momente i polemičnu raspravu, bez obzira što to, u krajnjoj liniji, i nema nekih opipljivih rezultata. Jer, zašto bih ulagao bilo kakav napor da "neverne Tome" ubedjujem da prihvate moje stavove ili neka moja gledanja na odredjena društvena kretanja i političke premise, kad je stvar svakog pojedinca da iznosi svoje poglede na politička, ekonomska, društvena, nacionalna i svaka druga kretanja u sferi životnog bitisanja na ovim ili bilo kojim prostorima, ove globalno uzdrmane svetske civilizacije. Dakle, stvar je svakog pojedinca i njegovo je pravo da se ličnom percepcijom opredeljuje " za ili protiv nečega.

Na samom početku, da mi neko od neupučenih ne bi zamerio što pišem ekavski, želim da naglasim da potičem iz sarajevskog podneblja i da na ovaj način ne želim da bilo kome prkosim, niti je to moj inat, ni odgovor na neke druge jezike i pisma. Naglašavam da u svakodnevnoj komunikaciji govorim ijekavski, ali često pišem na ekavici. Zašto? Jednostavno, to mi je ostalo u "navici". Naime, pre i nakon gradjanskog rata u BiH, pisao sam za mnoge printane medije u bivšoj Jugoslaviji, a danas u Srbiji i to sam zadržao i do danas. Čak sam i knjigu " "SILOS, najzloglasniji muslimanski logor u gradjanskom ratu u BiH od 1992 " 1996. godine", napisao na ekavici i ćirilicom, naravno. No, ne bežim ni od ijekavice. Isto tako, od pre rata pišem ćirilicom, ali mi ništa ne smeta ni latinica.

Jer, upravo je ogromno kulturno i jezičko bogatstvo srpskog naroda koji ima dva pisma, jedan jezik sa više varijanti govora i pisanja. To zapravo, samo retki narodi imaju u svetu.

Nema te svetske TV kuće za koju barem jednom nisam dao neku izjavu ili intervju. Pred izricanje presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu, po tužbi, tada muslimanskog, danas bošnjačkog naroda, čija je tužba bila vešto upakovana u tzv. tužbu Republike BiH protiv tadašnje SR Jugoslavije, a kasnije protiv, takodje bivše Zajednice država Srbije i Crne Gore, eto, dao sam u dva navrata intervjuue za još jedino tada preostalu, mnogo aktuelnu, arapsku televiziju "Al Džazira". Dakle, na taj način zatvoren je krug mog mediskog istupanja.

Povod za ovaj tekst je jedna poruka koju je na ovom sajtu postirao izvesni "Zlatan" iz Sarajeva. Eto, pre izvesnog vremena on je ovde napisao da ću, kad budu igrale utakmicu fudbalske reprezentacije BiH i Turske " navijati tek tada za BiH! ?

Istina je sledeća. Bio sam gost na Televiziji Federacije BiH i jedna od tema je, izmedju ostalog, bila i "sport u BiH". Pristrasni novinar - voditelj je na svaki način nastojao da me provokativnim i krajnje bezobraznim pitanjima izbaci "iz koloseka", kako bi me doveo u inferioran položaj u odnosu na druga dva gosta u studiju (jedan je bio Bošnjak, a drugi Hrvat! ). S obzirom da su svi mediji u BiH i U Srbiji ranije objavili da sam bio u Beogradu na fudbalskoj utakmici Srbija i Crna Gora protiv BiH, postavio mi je, izmedju ostalog, i pitanje za koga sam na toj utakmici navijao?! Odgovorio sam ovako:

 • Nisam ja na utakmici bio "obični navijač", ja sam bio vodja preko 20. 000 navijača iz Republike Srpske, naravno Srba i svi smo navijali za Srbiju i Crnu Goru!

  Usledilo je novo nesuvislo novinarsko pitanje:

 • "Gospodine Jovičiću vi ste poslanik državnog parlamenta BiH i zar ste mogli navijati za drugu državu?

  Odgovorio sam da ovde nije u pitanju BiH i da Srbi ne beže od BiH, već da su u pitanju bošnjački navijači koji sebe sami nazivaju "Fanatikosi", koji su na utakmici istih reprezentacija na Koševu u Sarajevu stalno skandirali "kolji Srbina".

  Zar je onda moguće očekivati da ijedan jedini Srbin iz Republike Srpske navija za BiH! ? Ne, to nije moguće! Novinar je nastavio:

 • "Gospodine Jovičiću za koga ćete navijati kad u Sarajevu budu igrale reprezentacije BiH i Turske"?

  Odgovorio sam ovako:
 • Ako čujete da će jedan jedini autobus sa Pala ili Banja Luke ili iz Bijeljine krenuti sa srpskim navijačima za Sarajevo da uopšte i gleda tu utakmicu, eto, ja ću tek tada navijati za BiH i opet ću biti vodja navijača iz Republike Srpske?! ? (sic! ). Ali, pošto se to nikada neće dogoditi, jer Srbe iz Republike Srpske uopšte i ne interesuje ta utakmica, onda i od mog navijanja nema ništa! To sam rekao u toj emisiji, a i sad isto mislim.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|