fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 12035 - 24.03.2007 : Ex-vrs NišIćI - best (0)

Ilijaško ratište


Svako ima svoju istinu, pa je deplasirano raspravljati o nekim događanjima iz perioda 91-95. Ipak radi se o dagađajima kojim smo u neku ruku zajedno prisustvovali.

Postoji i gledište koje su izgradile žene i dokoni, koji nikad nisu ni bili na licu mjesta ali su sve "dobro čuli".

Znam, naravno za sve događaje koje opisuješ, čak mislim da znam i tvoje ime jer si i ranije pisao na ovom forumu. Znam i da se kod vas učešće u ratu broji od 18. septembra 1991. godine a kod nas od 4. aprila 1992. godine. Sa kim ste u međuvremenu ratovali na istom području, ili za šta ste se pripremali...

Da je Slavo ostao još neko vrijeme mi bi doživjeli u najmanju ruku ono što ste vi, jer nije sve u trgovini brašnom (i oružjem), protivnik je imao veliku brojčanu prednost a akcije učestale (ginulo se na putevima, mine, sačekuše, došla "stručna" pomoć iz Kaknja i slicno. I sam tvrdiš da su linije odbrane bile jako porozne (od Budraža do Lađevića bilo je četiri čovjeka na Curku). Dalji slijed događanja bio je u cilju opstanka, a ne znam da je vas nešto izginulo u tim spaljenim selima. I nisu spaljena iz nečijeg ćeifa nego da se očiste od naoružanih seljaka koji su pripadali Armiji BiH, a ista je ubijala Srbe. Pa bio je rat, zaboga!

Na kraju, sem Poloma ili Moševićkog brda koje ste uzeli kao nebranjeno u aprilu 1993. sa Karaulom, Čemernom, Kunosićima, a isto je palo nakon godinu dana, samo se Srbima nije dalje išlo jer pukovnik je položio za generala; Hadžića od 7. 11. 1994. i ona dva sela koje ste od početka držali u "donjem dijelu" (zavičaj Hašimov), sve ostalo u opštini Ilijaš dao vam je Slobo Milošević u Dejtonu kad je malo više potegao iz flaše viskija.

Knjigu " Ilijaški Nemanjići" nije napisao Ratko, nego jedan drugi Adžić, a to je najmanje što su ti junaci zaslužili. Efektivno vrijeme ratovanja, od srpskih mjesta, najduže je u Ilijašu. A to nisu izdržali roboti nego ljudi. I to kakvi!
Ma koliko to vama muslimanima smetalo, to su bili veliki junaci.
Idi na stranu - |listaj dalje|