fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 12029 - 22.03.2007 : Ilijas - best (0)

Ilijaško ratiste


Ovom prilikom želim da se obratim svima onima koji su ratovali na ilijaskom ratištu. Samo da napomenem da sam i sam bio sudionik svih tih događanja i proveo cijelo vrijeme na Moševićkom brdu iznad Srednjeg pa vam je lako pretpostaviti na kojoj sam strani bio.

Puno toga sam pročitao o junaštvu srpskih, odnosno ilijaških boraca pa sam se zato i odlučio da kažem par riječi o tom njihovom junaštvu.

Najviše su mi nekako ostali u sjećanju prvi dani početka rata u tom dijelu ilijaske opštine kad su Srbi zauzeli policijske stanice i i bukvalno izbacili muslimane i Hrvate iz istih.

Pa reklo bi se veoma hrabro, a poslije postavljanje punktova po saobraćajnicama naravno blizu kafana. Navešću samo par njih: jedan u Čevljanovićima pored Žugine kafane, a bilo ih je i u Nišićima i Krivajevićima.

Naravno, taj period ne može biti pomenut a da se ne pomene ime Slave Kojica, mesara koji je imao dosta prijatelja među muslimanima. Čak sam ga lično poznavao i sretao ga par puta dok je dolazio u mjesto Gajevi, kad je dovezao kamion brašna da se podijeli muslimanskom stanovništvu iz okolnih sela. Napominjem da tada jos nije počeo rat na tom dijelu ali situacija je bila veoma napeta. Išlo se na straže pa sam jedne večeri dok sam bio na strazi vidio kako su komšije iz sela Krčevine zapalili vatre a helikopter se te večeri spustio u tom području. Pretpostavili smo da su dobili naoruzanje.

Da ne duljim o tome, nego da kazem o "junacima" koji su se isticali u tom periodu. Znaci u tom samom početku prvi koji su se počeli šepuriti i pokazivati kako su superiorni su bili braca Makitan i Lađevića jer su bili u rezervnom sastavu milicije "SAO Romanija". Naravno, lako im je bilo izigravati silu nad onima koji nisu bili naoružani. Da napomenem samo da je taj isti Rajko Makitan prije rata bio kriminalac i da je otimao pare od nedužnih ljudi po Sarajevu i bavio se pljačkom. Bio je čak i u zatvoru. Znači njemu rat dobro dolazi da nastavi da radi ono za šta je bio nadaren tj. da otima tuđe.

To je jedan od tih junaka koji je poginuo u prvoj bitci. Bio sam tu i lično sam držao njegovu policijsku bluzu u ruci na kojoj je bio amblem "Šesto godina Kosovske bitke".

Nakon izvjesnog vremena stvorile su se nekakve linije odbrane ali je izmedju bio prazan prostor koji niko nije kontrolisao. Ja sam skoro svaki dan išao u selo koje je bilo prazno. A to što neki Šura pominje neke granate je istina. Jedne prilike neko je iz Visokog donio nekakav minobacac 80mm, sa kojim niko nije znao rukovati. Znam da su bile u sanduku tri granate a proizvodjač je mogao biti neko iz arapskih zemalja, toga se ne sjećam. Znam da su ispaljene te granate i da bogdom nisu jer su nas poslije toga toliko granatirali sa Nišića.

Naravno, kako je rat odmicao mi smo postajali sve jači tako da smo sve više i kontrolisali situacijom. Ako želite znati pravu istinu najbolje da pročitate knjigu "Ilijaški Nemanjići" koju je napisao Velemir Adzic u kojoj je hronoloski poredao kako su ginuli srpski junaci. Čini mi se da ih je nabrojao 400.

Eto, toliko od borca sa druge strane.
Idi na stranu - |listaj dalje|