fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ww2 - 11785 - 03.03.2007 : Kriva Jela - best (0)

Da se ne zaboravi


Ne znam zasto, ali imam potrebu da pisem o onome sto sam cula od moje majke.

Ne znam tacno kada se ovo desilo, vjerovatno ceterdeset prve. U Dugandzicima su ustase (muslimani) na vatri pekli zivog Todora Bunijevca. On je toliko jaukao da u ga culi u okolnim selima.

Iz tih sela su ljudi bjezali u glavnom na Zunove. Moja majka, koja je tada imala 11 godina je nosila svog dvogodisnjeg brata Bogdana. Izgubila se u sumi od svojih i nekako nabasala u Mangurice. Tu su ih stigle ustase, medju kojima je bilo djece. Moju majku su ustase ranile i ona je pala s bratom u narucju. On je zaplakao i ona ga je umirila. Medjutim je pored njih proslo ustasce od mozda svojih 10 godina i vidjelo da je Bogdan ziv. Otrcalo je i obavjestilo druge ustase rjecima: "Ovo zivo, zivo". Dosli su i ubili ga. Zakrkljao je umiruci a oni su mu se narugali.

Ovo se desilo ispred kuce Malkana Krunica. U kuci je bilo jos neke djece i jedna zena. Zenu su ubili i kucu zapalili. Kroz prozor je iskocila tada petogodisnja Dusanka Savic. Zvala je i tu drugu djevojcicu (koja je takodje imala 5 godina) da iskoci, ali ona nije htjela od ubijene majke da se odvoji. Ne znam vise tacno koliko je tu jos djece bilo. Ustase su stavile slamu na prag i zapalile kucu. Moja ranjena majka je cula prvo plac pa kasalj.

Sjecala se i toga da su je nasli cetnici i odnijeli u Cvrcice. Tu se sastala sa svojima. Tamo je dosao i taj Malkan Krunic i kukao. Nabrajao je sve svoje sto su tog dana ubijeni.
Idi na stranu - |listaj dalje|