fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 11584 - 14.02.2007 : Sarajlija Zapadna Evropa - best (0)

O Brnetu, za bivseg MUP-ovca


Proveo sam citav rat manje vise na Ilidzi kao srpski borac. Cjenim sve casne borce na bilo kojoj strani bili. I u ratu se moze i treba biti castan i drzati se nekih civilizovanih kodeksa.

Ja se ponosim sto sam bio castan borac. Ne ulazeci u uzroke i povode za ovaj prljavi rat, postujem svakog ko se casno borio za svoj narod. Sto se tice tvog komse Brneta nije bio taj dan u borbama na Grbavici. On je skoro citav rat proveo u svojoj bazi u "Vocnjaku" iza Blazuja. Rijetko kad je prisustvovao nekoj akciji, i ako jeste kao npr. u Aerodromskom naselju onda je to bilo u stabu na liniji fronta.

On se uglavnom brinuo da mu se prijavi sve sto se "zapljeni". Bio je komandant Cetnickog odreda "Tomo Veljancic" (poginuo u Nedžarićima na pocetku rata pod navodno sumnjivim okolnostima) u sklopu puka "Savo Derikonja".

On je na terenu sve prepustao svojim zamjenicima "Zutom" i B. P. Jedinica je brojala izmedju 40 do 70 ljudi. On licno bio je paranoik da ce ga neko od nasih roknuti. Bio je tesko ranjen u nogu kada ga je iz magnuma u Vogošći ranio izvjesni Pena. U Srbiji ga je pokusao ubiti Dragisa Kujacic pucajuci mu u stomak dok su se vozili u autu. Iako tesko ranjen uspio je da se sam odveze do bolnice i prezivi.

Bilo je u ovom ratu i misterioznih pogibji kao smrt Mongina na Ilidzi ili pogibja Bore Radica.

Postovani,
vidim da si dobro poznavao situaciju oko Sarajeva, ali u nekim stvarima nisi u pravu. Da te podsjetim, A. koji se potpisuje kao "MUP" je pisao o dogadjajima kod "Palme", 21. aprila 192. godine. A ja sam Brneta prvi put u zivotu vidio 21. aprila na Palama, negdje oko 9 uvece. On se tada upravo vratio sa Grbavice, i bio je lakse ranjen u lijevu ruku. Ustvari, i ne znam da li je to bila rana, ili laksa povreda prilikom pada.

Do tada sam o njemu samo slusao price, tj. da u svom stanu u Alipasinom polju spava u tabutu, i tako neke slicne gluposti.

Slazem se sa tobom da je bio i na Aerodromskom naselju 17. juna 1992. godine. Ja sam taj dan presao preko aerodroma za Lukavicu, i dobio metak iz brovinga u zadnji dio auta, iako smo se krili iza oklopnog transportera koji nas je pratio preko aerodroma. I tu si u pravu! Brne je "kontrolisao" odvijanje dogadjaja preko motorole, i motao se oko nekog tenka koji je bio parkiran iza aerodromske zgrade.

Znam i to da je Brne vecinu rata proveo u "Vocnjaku" ili u kuci svoje babe na Vucijoj luci. Prosao sam pored te kuce mnogo puta, vidio sam i one njegove vucjake.

Dobar dio rata je proveo i kod svoje djevojke, Svjetlane, u Srbiji. Znam gdje je i ona zivjela, cak sam joj i kucu znao. On je sa njom cesto isao u jednu luksuznu banju u Srbiji. E, i tamo sam bio! Nemoj ovo da protumacis da sam ja dobar poznavalac Brneta, nego ti samo kazem da, igrom slucaja, i ja u tom istom gradu imam neke prijatelje, koje sam redovno posjecivao, pa su mi oni o svemu tome pricali.

Ne znam sta se dogodilo izmedju Brneta i Pene, ali znam ko je bio bolji covjek. Penu sam poznavao i vjerujem da ne bi pucao u Brneta bez dobrog razloga.

Ne znam da li se i Pena bavio kriminalom, ali se u vrijeme rata uglavnom drzao svoga sela (Krivoglavci), i nije se mnogo mijesao u Borine poslove. Za vrijeme rata je rijetko silazio u Vogošću, i ja sam ga rijetko vidjao. Penu sam zadnji put vidio u sokolackom hotelu kod Fuje, u povratku sa lijecenja od metka koji mu je prosao kroz stomak. Cini mi se da na ovom sajtu Penu do sada niko nije spomenuo, a volio bih da mi neko kaze koju rijec i o njemu.

Mislim da znam u kojoj si jedinici bio. U onoj istoj kao i jedan moj poznanik sa Sokoca, inace vozac. Znam da ce ti ovo biti dovoljno da se sjetis.
Idi na stranu - |listaj dalje|