fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 11096 - 30.12.2006 : - best (0)

Ko piše istoriju?


Na balkanskim prostorima danas je teško kazati šta je objektivna istina. Meni je drago sto se polako počinje spoznavati naša prošlost, ali opet ne tvrdim da je to krajnja objektivna istina, jer govoriti o nekoj tamo dalekoj prošlosti na osnovu nečijeg iskaza datog u određenim okolnostima, koje mogu biti objektivne i neobjektivne, zaista je smiješna stvar.

Ako uzmemo primjer piramida u Visokom, ako to bude stvarno tako kako što sad izgleda, onda svi istoričari koji su pisali o prošlosti Balkana, mogu svoje knjige pocjepati, spaliti, jer će to biti jedan dokaz koji govori o našem nepoznavanju svoje prošlosti i prostora na kojim živimo. Naravno, ako se dokaže da piramide postoje.

Ko smo mi, odakle smo došli, da li smo zaista Salaveni, kakav je bio naš istorijski put, gdje se ko koliko zadržao, sa kim se udruživao, čije je običaje prihvatao a svoje odbacivao, ko je svojom voljom ili asimilacijom postao ovaj ili onaj narod, to danas niko ne znao, tu postoje samo nagađanja, a nikakva nagađanja ne mogu biti objektivna istina.

Neka svako bude ono što hoće, a vrijeme ce pokazati ko je šta danas, i ko je šta bio juče. Pozdrav

Istorija je nauka koja nikada nije zasnovana na kompletnoj istini. Jer da je tako, naše istorijske knjige bi bile prazne, i ne bi znali baš mnogo o našim precima. I što je neko vrijeme dalje od nas, sve je veća vjerovatnoća da su istoričari (i arheolozi) napravili veće greške. Međutim, za istoriju je istina ono što je najlogičnije u tom trenutku, na osnovu dokaza i činjenica kojima nauka raspolaže. Zbog toga se i istorija mijenja, onako kako se novi dokazi objelodanjuju. Na primjer, istorija piše o Atlantidi jer istu pominje Homer u svojim pjesmama, a ne znamo gdje se nalazila, pa čak ni da li je postojala.
Idi na stranu - |listaj dalje|