fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 11070 - 21.12.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pravoslavlje i Islam


Pravoslavlje i islam ne mogu čak ni porediti! Ovo su vjerovatno dvije potpuno suprotne religije koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Pravloslavlje je jedan od najblažih oblika Hrišćanstva, jer je zasnovano na Svetosavlju, čitaj: pokornosti, toleranciji i skromnosti, kao i vjeri u zagrobni život i ignorisanje materijalnih vrijednosti. To je zbog toga što je u Hrišćanstvu čovjek usinovljen, tj postao kao sin Božiji. Bog se kroz Isusa Hrista "ovaplotio" i postao čovjek. Na taj je način Bog izrazio svoju volju. U isto vrijeme, Isus Hrist je simbol stradanja, ali i vječitog života koji slijedi ako čovjek ovozemaljski život živi skromno, dostojno i pošteno.

U Islamu, čovjek je rob Alaha, kome je dužan da se pokorava, da mu Alah ne bi odrubio glavu.

U Pravoslavlju ne smiješ nikoga ubiti, jer se Bog predstavlja u liku čovjeka. Ne znam da li znaš, ali Hrišćanstvo ima i ikone koje predstavljaju Boga, ne samo svece. Na tim ikonama, Bog je predstavljen u liku čovjeka! Iskreni Hrišćanin vjeruje u zagrobni život, a mučenike ovozemaljske slavi i predstavlja kao svece. Zbog toga mi Srbi slikamo ikone i slavimo svece koje one predstavljaju. Ponaviše slavimo Sina Božjeg Isusa Hrista, koji je bio mučenik najveći od svih. Zbog toga vjerujemo da onaj ko poštuje Božje zapovjesti (ne ubij, ne ukradi, imaj samo jednog Boga) može i sam jednog dana da sjedi uz Boga i bude Svetac Božji.

Mi pravoslavci imamo samo jednog Boga koji nam je kroz Isusa Hrista izrazio svoju volju. Međutim, naša duša hrišcanska je dovoljno velika da ne zaboravimo i one koji su bili uz Hrista i koji su na nas prenijeli "Božje slovo" i koji su svojim primjerom postali naši učitelji, isto kao što sam i ja tvoj prosvjetitelj.

U Islamu si dužan da ubijes svakog bogo-otpadnika, tj. onoga koji nije "vjere muhamedanske".

Hrišćanstvo poštuje ljudska prava i ljudski sistem vrijednosti, a Islam ne poštuje ni osnovne postulate čovječnosti. Uzmi samo primjer položaja žena u islamskim zemljama, stanje nacionalnih manjina, slobode mišljenja i govora. Ako napustiš "vjeru muhamedansku", osuđen si na smrt (skorašnji primjer u Pakistanu), da ne nabrajam bilo šta drugo...

Da se razumjemo, nisam ni za to da svijetom vladaju pederi, ali jebeš takav sistem i vjeru u kojoj ti ne možeš ni gaće na onu stvar da staviš a kamo li da se oženis, dok sultani, age i hodže imaju i na tu istu stvar stavljaju hareme žena... Vaša religija je samo loša replika Hrišćanstva.

Ja nemam namjeru da te vraćam na Pravoslavlje, mada sam siguran da su tvoji preci nekada bili vjere hrišćanske. Nemam namjeru ni da ti "popujem" jer opstaće Hrišćanstvo i bez tebe i takvih kao što si ti. Nisam baš siguran da će opstati i Islam, pogotovu kada jednog dana u arapskim zemljama ponestane nafte. Moram ti priznati da su mi se brkovi zadovoljno osmjehivali kada se "oglasio" Osama Binladin, ali Islam treba da izrodi samo još par Osama Binladina pa da sa Zemlje nestane i vas i Amerikanaca.

Neću Pravoslavlje da poredim ni sa Katoličanstvom, jer je Pravoslavlje jedina prava, neiskrivljena i izvorna religija Hrišćanstva. Pored toga Pravoslavni vjernici i Crkva nisu uprljali svoje ruke spaljivanjem 30. 000 vještica u Srednjem vijeku, niti vođenjem Krstaških (a ostalih bjelosvjetskih) ratova. Mi Srbi smo hrabar i ratnički narod, ali nismo vodili osvajačke ratove, samo ratove u borbi za opstanak na našoj, srpskoj zemlji.

Kao sto znaš, mi Pravoslavci nemamo Papu, jer je nasa Crkva organizovana na "demokratskom" principu pa svaka nacija ima svoju autokefalnu crkvu. Sa političkog stanovišta, to nije dobro za crkvu. Međutim, Crkva postoji da bi se bavila ljudima a ne politikom. Doduše, Srbi imaju mnogo jeresi, bogohulnika i nevjernika. Raspadom komunizma Crkva postala je moda, pa u Crkvu idu i oni koji ne znaju da se prekrste. Ali, sve je to prolazna faza. Nekad se islo u partiju da bi se napravila politicka karijera, danas se iz istih razloga ide u Crkvu...

Ovo je i kod vas je ista stvar! Vidim, ti si pomalo upucen u svoju religiju, sto ne bih mogao reci za vecinu muslimana, posjetioca ovoga foruma...

Vjera nije stvar razuma nego duha, ti si se srcem opredjelio za svoju, i ja to poštujem. Međutim, nemoj molim te da nas ubjeđuješ da je tvoja vjera bolja od naše! Nema potrebe, jer ne mogu ni da se porede. Umjesto toga, počni da razmišljaš o principima zajedničkog suživota i tolerancije. Znam da je to protiv tvoje religije, ali samo na takav način nećemo morati da ponovo ratujemo.

Pozdrav,

tvoj komšija Srbin, rjab BožjiŽeljkoo

P. S. Izvini što ti ja popujem, ali mi imamo "kadrovski manjak" u popovima, jer se neki od njih bave švercom i privatnim biznisom, pa ih ja, nekvalifikovan, zamjenjujem. Isto kao i kod vas! Vi imate više hodža-političara nego onih pravih muslimanskih vjernika koji se drže šerijatskog zakona pa ne loču rakiju i ne jedu krmetinu.

P. S. Ova stranica je posvecena našim svecima, mucenicima poginulim u poslednjim ratovima. Ikone imaju mnogo formi i oblika, pa evo i ja u ovoj "digitalnoj eri" pokušavam da naslikam ikonu onima koji su zaboravljeni od onih koji nas predstavljaju, ali i onih koji nas ugnjetavaju. Izvini sto nemam dovoljno vremena da oslikam i tvoje mucenike, sve one dobre i postene komsije muslimane poginule u prethodnim ratovima, ali vjerujem da ce se naci neko dovoljno pametan da to uradi. Znas, zivot rjaba Bozijeg je dovoljno kratak, pa kako to moji Romanijci kazu, "ne valja ni duboko zaorati".

P. S. Smeta mi u ovom tvom komentaru sto se vise bavis mojom, nego tvojom religijom. Ja svoju religiju mnogo bolje poznajem od nekog jebenog Mesiha i njegovog: "Alah je jedan od trojice". Za razliku od Katolika, mi Pravoslavci vjerujemo u "Sveto Trojstvo" tj. da su Bog, Isus i Sveti duh jedno jedno te isto. Upravo zbog toga se i krstimo sa tri prsta, stisnuta cvrsto u jednu cjelinu.
Ti ovaj komentar posalji nekom svom bratu Hrvatu, jer tvoja primjedba ne vazi za nas!
Idi na stranu - |listaj dalje|