fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pocetak_rata - 104867 - 23.01.2021 : Alen Tuzla - best (3)

Početak rata u BiH


Nesumnjivo najveći krivac za izbijanje ratnih sukoba u BiH je Alija Izetbegović i vrh SDA.

U razgovoru sa Slobodanom Miloševićem koji je održan u Beogradu pred samo izbijanje rata Aliji je ponuđeno mu je da bude prvi predsjednik krnje Jugoslavije.

Ovaj je to kategorički odbio ne uzimajući u obzir da je u to vrijeme veliki broj njegovih sunarodnika koji su se izjašnjavali kao muslimani bio u suživotu sa srpskim nacionalnim korpusom i u drugim republikama SFRJ.

Ostankom u skraćenoj verziji Jugoslavije moglo je posle izvjesnog vremena da se otvori bošnjačko nacionalno pitanje gde bi kao konstitutivni element mogli da učestvuju u svim procesima novonastale države te da jačanjem svojih nacionalnih interesa u dogledno vreme dobiju svoj entitet ili federalnu jedinicu unutar zajednice nakon čega bi povod za nezavisnost bio mnogo veći.

Podsijetimo da su sada Bošnjaci konstitutivni samo u BiH dok u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji imaju status nacionalne manjine.

Tuđman je znalački i perfidno uvukao Aliju u savez da bi rasteretio svoje jedinice na bojištu i da bi u mnogo labavijoj situaciji planirao vojne akcije koje su učinile da Srbi nestanu sa tih prostora što mu je i bio krajnji cilj.

Muslimansko rukovodstvo bi ostankom u Jugoslaviji takođe dobilo na vremenu te umanjilo veliki broj žrtava prije svega sopstvenog naroda. Srbi bi dobijanjem autonomije unutar Republike Hrvatske morali da reciprotetno olabave status Sandžaka gdje bi i taj prostor mogao da uđe u taj eventualni Bošnjački entitet.

Pored svega gore navedenog jasno je da su Bošnjaci najveći gubitnici u ratu u celoj bivšoj Jugoslaviji. Uzimajući u obzir broj žrtava, pustoši koje je ratni vihor ostavio iza sebe i broj stanovnika koji su imali u zajedničkoj državi dobili su manje nego što bi dobili u bilo kakvim dogovorima bez rata.

Ja kao čovek iz mijesanog braka i na popisu iz 91. godine izjašnjen kao Jugosloven sam izričito bio protiv rata kao i veliki broj mojih komšija bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Neko je na ovom sajtu ranije napisao da je bilo bolje pregovarati deset godina nego ratovati jedan jedini dan. Pametnom dosta!
Idi na stranu - |listaj dalje|