fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rusija - 104693 - 16.11.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (17)

O tome kako je Putin spasio Nagorno-Karabah od kapitulacije


Odgovor na post iz Blica pod nazivom "Zašto nas je Putin napustio?"

Neupućeni (ali i zlonamjerni) se danas nenormalno mnogo trude da okaljaju sve ono što je sveto Srbima, pa zato mislim da im je potrebno znati pravu istinu prije nego što se o nečemu upuste u raspravu. Da bismo govorili o sukobu na Nagorno-Karabahu treba da znamo bar nekoliko stvari iz istorije ova dva naroda.

Genocid nad Jermenima

Ne želim da ulazim u analizu kompletne istorije napaćenog jermenskog naroda, ali treba napomenuti da je Turska u periodu između 1912. i 1915. godine u okviru svojih granica napravila stravičan zločin nad Jermenima. U tom, zvanično priznatom genocidu, pobijeno je preko 1. 500. 000 Jermena, a dvostruko više njih je raseljeno po bijelom svijetu: počev od Amerike, preko Francuske pa sve do Rusije. Tako danas imate da dva puta više Jermena živi izvan granica svoje matične zemlje. U njoj ih je ostalo svega tri miliona.

Sovjetska era

Dok je bio u sastavu SSSR-a, Nagorni Karabah je bio autonomija u okviru Azerbejdžana, sa pravom na otcepljenje. Međutim, raspadom Sovjetskog Saveza ovo pravo mu je bilo uskraćeno, pa je zbog toga 1994. godine izbio rat, iz koga je Jermenija izašla kao pobjednik. Ovo se desilo zbog toga što su Jermeni imali jako sposoban vojni kadar, naslijeđen iz SSSR-a, ali i mnogo više materijalno-tehničkih sredstava.

Rat 1994. godine

Nakon poraza, u sastav Nagorno-Karabaha su ušle i tri "tampon zone" koje spajaju ovu oblast sa Jermenijom - pošto je sam Nagorno-Karabah jedno "malo ostrvo" u okviru Azerbejdžana, nešto manje od našeg Kosova.

Nakon toga, ovo postaje "zamrznut sukob" a Nagorni-Karabah kao državu nije priznao niko, pa čak ni sama Jermenija.

Azerbejdžan do 2020. godine

Godine su prolazile, i mnogi su zaboravili za ovaj događaj, tj. prihvatili faktičko stanje. Mnogi, ali ne i Azerbejdžan, koji je u poslednjih 25 godina zaradio mngo novca od prodaje nafte, i zahvaljujuši njemu modernizovao vojsku. Ova država, bliski prijatelj sa Turskom, je svoju armiju opremila najsavremenijim sredstvima: avionima, bespilotnim letjelicama, raketnim lanserima itd.

Ukratko, Azerbejdžan je u 2020. godinu ušao sa vojskom koja je bila opremljena za moderni način ratovanja.

Jermenija do 2020. godine

Sa druge strane, Jermenija gotovo da i nema prirodnih resursa, pa je ova država u poslednjih 25 godina tapkala u mjestu. Njena vojska je imala tri puta manji budžet od Azerbejdžana, a o modernizaciji vojske nije bilo ni govora.

Drugi, veoma tragičan događaj koji se desio Jermeniji, je bila "cvijetna revolucija" iz marta 2018. godine, kada je rulja sa ulice na vlast u Jermeniji postavila Nikol Pašinjana. Ovaj drugorazredni novinar je postao glava države ilegalno, tj. bez ikakvih izbora. Odmah na početku se vidjelo da je on pro-američki čovjek i da će voditi anti-rusku politiku.

Treba napomenuti i to da Rusija u Jermeniji ima vojnu bazu, a sa ovom zemljom je još davne 1992. godine potpisala Dogovor o kolektivnoj bezbjednosti. Pored Rusije i Jermenije, u ovaj savez su ušli i Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbkistan.

Pašinjan, za vrijeme svoje kratke vladavine, nije dirao ovu rusku bazu, jer je procjenio da može biti koristna, dok Rusija od njega nije mogla ništa dobro da očekuje. Pašinjanova vanjska politika se svela na jačanje veza sa Zapadom, što je dodatno oslabilo veze sa Rusijom, a samim time je i jermenska ekonomija počela da tone u krizu. Jermeni od Amerikanaca nisu ništa dobili, izuzev što se broj radnika Američke ambasade u Jermeniji uveličao za tri puta - čitaj špijuna.

Eto, u takvoj situaciji je Jermenija ušla u 2020. godinu.

Rat 27. septembar - 10. novembar 2020. godine

U prvih mjesec dana sukoba, Pašinjan se u više navrata obraćao svom narodu, ubjeđivao ih da je sve u redu i da će oni obavezno da pobjede. U isto vrijeme, Azeberdžanska armija je sa juga napravila značajan prodor. Nakon nešto više od mjesec dana, zauzeli su i Šušu, drugi grad po veličini na Nagorno-Karabahu. Tek nakon pada ovog grada, svima je postalo jasno da je Nagorno-Karabah pred sigurnom kapitulacijom.

Putin spasio Jermeniju

Kada je 10. novembra 2020. godine Putin objavio da je rat na Nagorno-Karabahu zaustavljen, tj. da je Azerbejdžan potpisao mir sa Jermenijom, svima je postalo jasno da je Putin spasio Nagorno-Karabah od kapitulacije. Kako mu je to uspjelo, nije mi poznato, ali je to bilo najbolje što je Jermenija mogla da dobije u situaciji u kojoj se nalazila.

Nakon potpisivanja mira, Azerbejdžan je slavio, jer je povratio (mogu slobodno da kažem) skoro 3/4 svoje teritorije. Po mirovnom dogovoru, Jermenija treba da vrati one tri "tampon zone" tj. može da zadrži samo koridor od 5 kilometara kojim će Nagorno-Karabah biti povezan sa Jermenijom. Koridor će biti kontrolisan od strane ruskih mirotvoraca. U isto vrijeme, sve teritorije Nagorno-Karabaha, koje je Azerbejdžan osvojio, ostaju pod njegovom kontrolom, uključujući i drevni jermenski grad Šuši (ili Šuša na Turski).

Sa druge strane, Jermeni su izašli na ulice. Pašinjan postaje najomrženiji čovjek u Jermeniji. Ipak, treba primjetiti i to da su ruski mirotvorci od strane Jermena dočekani kao spasioci, jer su svi normalni, sem Nomada i onog novinara Blica, shvatili da su Jermeni mogli da izgube mnogo više.

Govoriti o tome da je Rusija izdala Jermeniju, više je nego netačno. Ja upravo mislim obratno - jermenijska "cvijetna revolucija" i njeno "čedo" Nikol Pašinjan su isključivi krvivci za sve što se Jermenima desilo u 2020. godini.

Mnogi analitičari su govorili da se Rusija neće umješati u ovaj sukob sve dok Azerbejdžan ne napadne Jermeniju, što se nije ni desilo. Nije se umješao ni Putin, a nije ni imao pravo da to uradi jer niko na ovom svijetu ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, uključujući i Rusiju. Uostalom, do početka novembra niko nije ni tražio pomoć od Rusije!

Nedavno je u javnost procurila i informacija da se Pašinjan nakon mjesec dana sukoba obratio Džo Bajdenu sa molbom da "veliki američki narod" pomogne Jermenima. Ovaj novinarski idiot je toliki diletant da mu nije jasno da Bajden u ovom trenutku nema ama baš nikakvu vlast, i da će tako biti bar do 20. januara 2021. godine.

Iz ove priče mogu da se izvuku mnogi zaključci. Za mene je najvažnije sledeće:

  • Ne vjeruj u cvijetne revolucije jer iza njih uvijek stoje Amerikanci.
  • Ne igraj na američku kartu, jer ti oni ti nikada neće pomoći.
  • Ne okreći leđa svojim tradicionalnim saveznicima, tj. Rusiji.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|