fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rusija - 104687 - 14.11.2020 : Nomad Srbija - best (1)

Zašto nas je Putin napustio?


Prekid vatre ojačao etničko neprijateljstvo, ruše voljeni grad da ne bi ostao muslimanima.

U gorkom oproštaju od svog doma u kom je proveo 21 godinu, Garo Dadevusijan skinuo je metalni krov i pripremio se da zapali kamenu kuću. Gusti dim kuljao je iz kuća koje su njegove komšije već zapalile pre nego što su pobegle iz ovog etničkog jermenskog sela koje treba da pređe pod kontrolu Azerbejdžana.

Selo će u nedelju biti predato Azerbejdžanu kao deo teritorijalnih koncesija u sporazumu o okončanju šest nedelja intenzivnih borbi sa jermenskim snagama. Ovaj potez je 600 ljudi obuzeo strahom i besom toliko da su uništili domove koje su nekada voleli.

Nakon godina u kojima su izbili sporadični sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga, borbe u celom obimu počele su krajem septembra ove godine. Azerbejdžan je imao uspešne ofanzive, koje su kulminirale zauzimanjem grada Šuše, strateški ključnog grada, naselja od jakog emotivnog značaja kao dugogodišnjeg centra azerbejdžanske kulture.

Dva dana nakon što je Azerbejdžan objavio da je zauzeo Šušu, Jermenija i Azerbejdžan su potpisali prekid vatre uz posredovanje Rusije pod kojim će teritorija koju Jermenija zauzima van formalnih granica Nagorno-Karabaha biti postepeno ustupljena.

Muslimanski Azeri i hrišćanski Jermeni nekada su živeli zajedno u ovim regionima, ali nelagodno. Iako prekid vatre okončava borbu, to pogoršava etničkNa kraju ćemo ga razneti ili zapaliti, kako ne bismo ništa ostavili muslimanima - rekao je Dadevusijan o svojoj kući i selu.

 • Sad smo beskućnici, ne znamo gde da idemo i gde da živimo. Ne znam gde da živim. Veoma je teško - rekla je Dadevusjanova supruga Lusin, dok je bračni par u suzama poslednji put gledao unutrašnjost kuće.

  Dadevusijanovo zgražanje usmereno je i na ruskog predsednika Vladimira Putina. Jermenija i Rusija održavaju bliske odnose i Rusija ima značajnu vojnu bazu u Jermeniji, pa su se mnogi Jermeni nadali podršci Moskve. Umesto toga, Rusija je omogućila prekid vatre i teritorijalne ustupke i šalje skoro 2. 000 mirovnjaka da ga sprovedu.

 • Zašto nas je Putin napustio? - pitao je Dadevusijan.

  U subotu su kilometarske kolone automobila i kamiona koji su prevozili stanovnike koji su bežali zakrčili put do Jermenije.

  Mnoštvo lokalnog stanovništva pohrlilo je u Dadivank, manastir Jermenske apostolske crkve iz 9. veka, dok su sveštenici uklanjali svete predmete da ih ne bi odneli. Mnogi posetioci su se fotografisali na mestu smeštenom u planinama blizu Karvačara, sugerišući da nisu očekivali da će ga ponovo videti.

  Stotine hiljada Azera raseljeno je ratom koji se završio 1994. Nejasno je kada bi bilo koji civil mogao pokušati da se naseli u Karvačaru - koji će sada biti poznat pod imenom Azeri Kalbajar - ili negde drugde.
  Bilo kakav povratak može biti neskladan. Naseljenici će se suočiti sa spaljenim, praznim konstrukcijama kuća - ili još gore. Agdam, koji bi trebalo da bude predat sledeće nedelje, nekada je bio grad sa oko 40. 000 stanovnika, ali sada je prazan, samo su ostale zgrade koje su uništene u prvom ratu ili kasnije uništene od pljačkaša koji su krali građevinski materijal.

  Za Dadevusijana njihovo iznenadno preseljenje je ogroman šok, za koji nema reči.

 • Kada ste ovde proveli 21 godinu i sada to morate napustiti... - rekao je Garo Dadevusijan, zaostajući, dok ga je gušio dim iz obližnjih zapaljenih kuća. Uskoro je, znao je, njegova kuća bila jedna od njih čiji će dim da oseti.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|