fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ozren - 104561 - 20.09.2020 : Amir Tuzla Tuzla - best (2)

Uzroci pada Vozuće


Pozdrav Mili iz Doboja!

Vidim da poznaješ i interesuješ se za dešavanja, tokove borbe i razloge pada Vozuće pa ću sa tobom i onima koje interesuje podijeliti moje generalno (ali baš generalno jer se detalja više i ne sjećam) viđenje tog ratišta od '92-'95 kao nekog ko je bio na suprotnoj strani.

Na Vozuću je bilo više manjih i većih ofanzivnih akcija tokom cijelog rata, bar što se tiče 2. tuzlanskog korpusa, znači makar dvije svake godine (možda mirnije '93. što se vidi i iz broja Vaših poginulih, i to uglavnom zbog rata sa HVO i manjka municije. Ja lično mislim da sam za čitav rat tamo bio najmanje četiri puta uključujući i zadnju septembra '95. godine.

Prije svega moram reći da je tamo bilo uvjek tvrdo i da se ta 4. brigada i te neke ispomoći iz tih gradove koje nisu imali svoju zonu odgovornosti, uglavnom dobro držale i da su bile hrabre. Mi smo postizali određene početne uspjehe, ali to ste uglavnom vraćali u kratkom roku nakon odlaska naših a dolaska Vasih jurišnih i jačih jedinica. Opšte je poznato da je Ozren bio džep, ali rijetko ko zna da je Vozuća bila džep u džepu Ozrena, tj. bili su u vrlo teškoj strateškoj poziciji.

U početku se napadalo u rejonu Bradina (jugoistočni dio Vozućkog džepa znači prednji lijevi kraj iz vaše perspektive) koji je imao optičku vidljivost na jedini put (ko je tuda prolazio tuda zna da se nekih dva kilometra vozilo bez svjetala) koji smo mi imali prema Zenici preko Zvjezde (Milankovići-Vareš-Breza) a kasnije se zauzimanjem Vijenca kad smo 100% popravili poziciju, napadalo iz pravca Pribitkovića, mislim da je bila neka kota Klupe ili tako nešto, znaci na zadnji lijevi kraj džepa sa ciljem prodora prema Lozni i odsjecanje čitavog džepa.

Mislim da su brojke vojnika koje si naveo u zadnjoj akciji pretjerane i da nije bilo potrebe za toliku koncentraciju (vjerujem da je 2. korpus mogao skupiti 15.000 i 1992,1993 i 1994 ali to ne bi imalo efekta) vojske na tako malom prostoru, istina je da je dolazila većina jurišnih i izviđačkih jedinica, ali sigurno ne 7.200 od 2. korpusa a za 3. ne znam.

Činjenica je da u toj akciji naša artiljerijska podrška bila jača nego ikada i vjerujem da je bilo artiljerijske municije u izobilju (da se razumjemo da ste do tada vi imali apsolutnu dominaciju u artiljerijskom smislu), ali nije postojao 2. korpusni MAP nego su postojali divizijski MAD-ovi kao ćto mislim da nismo imali formacijski standardno popunjenu oklopnu četu sa 12 ili 13 oklopa mislim da je većinu oklopa dovodila samostalno neka brigada koja je davala u ispomoć interventne jedinice ili po 1-2 tenka.

Uglavnom, ja mislim da je osnovni razlog našeg uspjeha tamo bilo osvajanje Vjenca '94. na istoku i Podsjelova na zapadu od Lozne, što je na Vas u Vozućoj stavilo izuzetan pritisak na zadnje bokove džepa i bilo je samo pitanje kada ćete popustiti.

Uglavnom poštovanje za Vaše borce iz Vozuće i ja to nemam problem reći ni sada, nakon 25 godina niti sam imao prije.

RE: Uzroci pada Vozuće

Poštovani Amire,
želim samo da Ti se zahvalim na izuzetno objektivan i korektan članak! Odmah se vidi da si bio pravi ratnik, ali i dobar čovjek.
Idi na stranu - |listaj dalje|