fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovo_21_vijek - 104539 - 13.09.2020 : Zeljko Tomić Sokolac - best (0)

RE: Zaokret


Stara srpska poslovica kaže da nije važno šta se govori, već ko to govori. U ovom slučaju, Zoran Preradović, urednik naloga "NIN" na Facebook-u, koji nema nikakve veze sa beogradskim časopisom "NIN", ako se izuzme da je još u prošlom vijeku napisao par članaka za njega, u funkciji spoljnog saradnika. Umjesto toga, na portalu Radio Slobodna Evropa sam našao detaljnu biografiju ovog novinara, na kojoj piše sve ovo što sam ovdje naveo, kao i to da za Radio Slobodna Evropa radi još od 2001. godine, tačnije otkako je duže vremena boravio u Češkoj.

Da napomenem i to da je medijska kuća Radio Slobodna Evropa osnovana davne 1950. godine od strane vlade SAD-a, u cilju širenja propagande i interesa ove države po svijetu. Osnivač RSE-a je Henri Truman, predsjednik koji je poticao iz Demokratske stranke.

Veoma često, kada znamo ko piše, nemam potrebu ni da čitam šta je napisano. Ipak, ovaj put sam uradio upravo suprotno, pa zbog toga imam potrebu i da prokomentarišem ono što "novinar" koji je do sada ovaj svoj post objavio jedino na Fejsbuku, i ni na jednom drugom sajtu sem "slavic. net-a", a na čemu treba da mu bude zahvalan naš "Nomad" koji to zbog (samo njemu poznatih razloga) stalno radi...

Što se Vašingtonskog sporazuma tiče, za njega važi ona narodna "kako sam se nadala, dobro sam se udala.. . " Po prvi put, republikanski predsjednik Donald Tramp pravi značajan zaokret u američkoj politici, te srpskoj strani daje čitav niz prednosti, koje je bilo nemoguće i zamisliti do ovog trenutka. O detaljima sporazuma, bar onih koji su povoljni za Srbiju, neću ovom prilikom jer je o njima dosta govoreno u srpskim medijima. Međutim, na ovom mjestu hoću da napomenem da je ovaj sporazum mnogo važniji za Trampa, nego za Vučića, jer američki predsjednik mora da sakupi dovoljno poena za predstojeće predsjedničke izbore, koji su već pred vratima.

Za početak da kažem nešto i o situaciji u SAD-u. Od posledica epidemije u Americi boluje preko 6. 5 miliona ljudi, a po zvaničnim podacima umrlo je dva puta više ljudi nego što ih je poginulo u ratu u Bosni, krajem prošlog vijeka. Ekonomska kriza je devastirala američku ekonomiju. Primjera radi, Njujork je izgubio oko pola miliona najkvalitetnijih kadrova, jer mnogi od njih više ne mogu da plaćaju skupe stanove na Menhetnu. Neki od njih su se razišli po manjim gradovima unutar Amerike, a mnogi su zauvijek otišli na druge destinacije - poput Izraela. Na ulicama gradova haraju crnci i beskućnici, mnogo je oni imućnijih koji stoje ispred svojih kuća i sa oružijem u rukama čuvaju svoju imovinu. Da se razumjemo, ne kažem ja da crnci nisu bili ugroženi. Naprotiv - američka murija ih je uvijek bila "ko vola u kupusu" i sve što se piše o torturi nad crncima je apsolutno tačno. Na samom početku sam ih i ja podržavao, ali mi je sad od svega toga muka, postali su drčni i nesnošljivi, pa sam i ja počeo da ih izbjegavam. Konačno, tkz. "Divlji zapad" je zahvatila još jedna katastrofa, u obliku požara. Gori Kalifornija, koja hrani polovinu Amerike. Gori i Oregon, po meni jedan od najljepših dijelova američkog kontinenta. Gori i Vašington, država u kojoj je Bil Gejts stvorio svoju imperiju. Mada je najbliži požar do autora ovog teksta udaljen preko 400 kilometara, nebo nad mojom glavom je sivo-ljubičasto a ne mogu ni da se sjetim kada sam zadnji put vidio Sunce. Vazduh je 10 puta zagadjeniji od normalne količine smoga u vazduhu!Ovo je prava slika Amerika danas. Gore nego u bilo kom filmu strave i užasa. Tri ogromne nevolje su se sručile na Amerikance. Za trampa je još gore! Većina stanovnika Amerike smatra da ni Tramp (51%) ni Bajden (52%) nisu normalni - dovoljno zdravi da upravljaju državom. Za koga će glasati, vrlo je nezahvalno prognozirati. Trka je više nego neizvjestna i do poslednjeg dana se neće znati na čiju stranu će prevagnuti ćurak na vazi.

Eto, u takvim uslovima je Vučić došao u Bijelu kuću. Tramp je morao da ponudi Vučiću dogovor koji je prihvatljiv, samo da ovaj potpiše. Ovo je bila jedinstvena prilika za Srbe da najzad nešto dobiju: Mali Šengen, struju sa Gazivoda, normalizaciju saobraćaja, izlaz na luku Drač preko autoputa Niš-Merdare-Priština-Drač. Ja lično nemam dilemu da je ovaj dogovor dobar, ne samo za srpski narod na Kosovu, nego i van njega, ali se pitam kako je to moguće da su Šiptari pristali na sve ovo? Međutim, oni u ovom trenutku nisu tema moje diskusije.

Zašto mislim da je "Ugovor o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova" bio važniji za Trampa nego za Srbiju. U prilog tome govori i činjenica da je švedski političar Magnus Džekobson već sledeći dan nominovao Trampa za Nobelovu nagradu! Ovo je već druga nominacija za Trampa u poslednjih par sedmica. Drugim riječima, Tramp je pokušao da Vučiću podmetne da potpiše čak i priznanje Kosova, međutim kada je ovaj to odbio, Tramp je morao da se zadovolji i "ekonomskim" ugovorom, kada već nije postigao onaj "politički" dogovor o obostranom priznanju.

U ovaj Ugovor, Tramp je ugradio i nekoliko spornih tačaka, poput one o premještanju srpske ambasade u Jerusalem. To je gorka kost u grlu Vučića, jer je još neizvjesno kakve posledice će imati na spoljnu politiku Srbije. Ukoliko Tramp izgubi, Vučić će dobiti naredbu da tu tačku povuče. U svakom slučaju, do izbora je ostalo manje od dva mjeseca, a ambasade se ne može prenijeti u Jerusalim ni za godinu dana.

Što se tiče Rusije, Putin je sasvim normalno primio tu odluku. On uvijek kaže da podržava Srbiju u saglasnosti sa Rezolucijom 1244, ali će prihvatiti bilo kakvu odluku Srbije u vezi dogovara sa Prištinom. Jedino je ona guska, Marija Zaharova, sa onim postom na Fejsu ispala budala, jer su se nakon toga i Putin i Lavrov (njen šef) i Peskov javno izvinuli za njen ispad. Ja još uvijek vjerujem da će Zaharova dobiti otkaz, ali to ne ide tako brzo u ruskoj diplomatiji. Da napomenem i to da sebe smatram stručnjakom za rusku politiku jer svakodnevno pratim njihove vijesti, kako pozicije tako i opozicije.

Što se 5G mreže tiče, i ja sam veliki protivnik iste. Međutim, već dva dana nakon toga, u srpskim vijestima je objavljeno da Srpska globalna 5G mreža treba da bude završena do kraja 2022 godine. Ja ću da budem jako srećan ako se to ne desi, a ne vjerujem da će to mnogo povrijediti Kineze i promjeniti odnos prema nama - pogotovu ako Evropa kaže da ne želi 5G mrežu. A Evropa je hoće!

Politički sporazumi poput Vašingtonskog dogovora mogu da se ocjenjuju tek nakon dugog niza godina, kada će konačno biti jasno šta je iz ovog sporazuma implementirano. A do tada, živi bili pa vidjeli. Ja postove nikada ne brišem, pa ćemo onda znati da li je bio u pravu Zoran Predojević ili ja.
Idi na stranu - |listaj dalje|