fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 104419 - 18.07.2020 : Nenad Pale - best (0)

Vakcina - trenutak naše stvarnosti


Kada je ono osamdesetih godina prošlog vijeka S. Šijan dao premijeru sada već kultnog filma "Ko to tamo peva", reakcija publike je bila dvosmjerna: jedni su osporavali glumačke domete, drugi su kritikovali istorijski kontekst radnje, dok je sama psihosocijalna strana ostvarenja ostala nejasna.

Danas, toliko decenija poslije, kada je društvenoistorijski trenutak naše stvarnosti postao klišeom one filmske radnje, mnoge stvari su jasnije. Vremenska distanca, reklo bi se, nije potrla osjećaj kontinuiteta ljudske gluposti utkane u oblande onog kulturnog i "civilizacijskog".

I danas (a i ubuduće će tako biti) prepoznajemo oko sebe sve one "vrle" likove tamo nacrtane za trajno sjećanje i usporedbu kroz vremena. Naivne omladine, nadobudnih namćora, prefriganih demagoga, revnosnih "savjesnih" građana, nikada ne nedostaje, niti je ijedan društvenoistorijski sistem imun na svekolike dubioze koje iz toga proizilaze.

Za razliku od ciljane, pozitivne, strane opšteg civilizacijskog napretka, kome bezuslovno zdrav razum teži kroz dokazane ljudske vrline, savjesti, saosjećanja, ljubavi... , paralelno figuriraju i nevrline, glupost, zloba, zavist, razvrat i sl.

E, upravo je ljudska glupost veoma cijenjena osobina naroda koju naročito njeguju moćnici, nosioci vlasti svih nivoa i svih provenijencija, i koji u današnje vrijeme obiljem medijskih poluga zaista kontrolišu ukupan potencijal mase, koju mijese i oblikuju po vokaciji ličnih hirova.

Nikada pamet i vlast nisu u funlcionalnoj korelaciji. Nikada, koliko god oni to negirali, vlastodršcima ne odgovara inteligentniji sloj društva, jer ne mogu da ga zaglupljuju i drže u pokornosti. Njima odgovara bezlična masa ispranog mozga što nekritički slijedi sve njihove savjete i preporuke, čak i u naznaci, što bi rekao pjesnik:

  • "...i kad od sebe samo nagovještaj da".

    U najnovije vrijeme iz svjetskih centara moći nas guše strahom od korona virusa. Na stranu to što je stvar zaista ozbiljna, i što se sa zdravljem nije šaliti, i valja primjenjivati mjere prevencije, zaštite, ili ev. hospitalizacije, dodatno nas presuju sluđenošću i bezrazložnom panikom. Kako sluđenošću?

    Eto npr. uzmite samo svakodnevne naslove u info medijimai: vidjet će te sijaset oprečnih mišljenja s preporukama tzv. struke o navodnom prevazilaženju problema. Jedni predlažu izolaciju, drugi policijski čas, treći vakcinaciju koja, uzgred rečeno, još nije ni osmišljena, a već nas silom upućuju na nju. Jedni predlažu ovo, drugi ono, a sve se u stvari vrti oko želje za dominacijom, prevashodno materijalnom. Svi bi da se nešto pitaju i u konačnici, da su oni neki značajan faktor, slično kao onaj Brka (D. B. Stojković) iz rečenog filma. Kad se na kraju sve to umreži u finansijski efekat kao pokretač svekolike ujdurme, onda je sve jasnije. Jasno je i kako se nazovi respiratori knjiže desetinama hiljada evra, cirkuski šatori preko noći postaju poljske bolnice, knjižene milionima evra, tu na očigled narodu.

    Šta na to kažu mase? Mase ništa i ne kažu, mase ne razmišljaju svojom glavom već suludasto paniče (mudrac reče: kad je Gospod čovjeku dao mozak, nije mu uručio uputstvo za upotrebu). Zato se eto i desi da žena pogibe u samoposluzi zbog opomene za nenošenje maske, i može se reći da je umrla od posljedica korona virusa! Uporedo sa medijskom presijom na običnie smrtnike, javno na sceni derneče upravo one nedorečene spodobe, predstavnici vlasti naimenovani da nam daju smjernice kojih se, lično i osiono, ne drže, tek da nam dokažu da su oni Bogovi (Quod licet Iovi, non licet bovi), i ne pada im dlaka s glave, a kamo li da ih se pozove na odgovornost, što je dosadno propagiraju. Da bar imaju trun srama. Ne, na taj virus su oni imuni. Kruna svega je orkestrirana međunarodna hajka na svako drugačije mišljenje od onoga od njih propisanog. Na što nas to sile? Zašto toliko napadaju Novaka Đokovića, šta im smeta njegova javna riječ o protivljenju sumnjivoj vakcinaciji? Zar to nije osnovno ljudsko pravo svakog slobodnog čovjeka - pravo na vlastiti izbor? Zar to nije i dio onog prava i građanskih sloboda u koje se kunu njihovi lobisti dok nas satanizuju?

    Ne, ne smeta njima lično Novak. Njima smeta njegova "prejaka riječ" jer je svjetski čovjek, a njega opet slušaju i oni obespamećeni, pa ne daj Bože, mogu sabrati dva i dva, a onda, gluvo bilo, nema nasilne prodaje ubuđalih vakcina nepoznatog sadržaja, predviđenih za temeljitu redukciju svjetske populacije, ili bar za nasilnu defertilizaciju zdravijeg dijela stanovništva. Odatle naravno nema ni akumulacije kapitala na račune "odabranih", a to sve nije dobro, zar ne? Bože, oprosti im, ne znaju šta čine!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|