fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

cekrcici - 104269 - 05.05.2020 : Dijete Cekcici 92 - best (2)

Rat je jedno veliko zlo


Pozdrav,

ja sam '86 godište sa opštine Ilijš, inače za vrijeme rata sam boravio u Visokom. Kao i svako drugo dijete, sjećam se dobro Čekrčića i dva famozna vrha (kapice) ne znam kako se zovu, gdje smo milsili da su tu snajperi. Ja i moja braća smo iz drvenih puškica pucali na ta mjesta, kao da ubijemo Četnike. Tek kasnije sam skontao da su nas mogli ubiti kad su htjeli, jer smo izlazili na čistinu gdje su nas golim okom vidjeli.

Za mene je sve to bila igra i nisam znao zašto se ratuje, a prvi puta sam vidjeo Srbina poslije rata i znam da sam se sakrio iza oca i šutio misleći da ima pištolj ili bombu.

Prije 5-6 godina sam obišao sve ratne linije biciklom. Moje mišljenje je da je sve to bilo jedna velika glupost, ljudi izginuli bez veze i jedni i drugi.

Znam dobro svog oca, on je uvučen u rat kao i hiljade drugih. U svakom selu i danas postoje pijanice, narkomani, škartovi koji nisu imali ništa. E oni su prvi uzeli pušku i kod jednih i kod drugih, na stranu nacionalizma koji se kasnije javio. Ako pogledate pravog srpskog domaćina ili bošnjačkog taj nije imao potrebu da ratuje.

Ovdje je sporan status heroja. Za mene su heroji svi oni što su tri godine proveli po rovovima bez mrlje na savjesti. Poštujem porodice poginulih i kod jednih i drugih ali neki od njih su bili zlo.

Puno zdravlja!
Idi na stranu - |listaj dalje|