fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 104193 - 10.04.2020 : Saronjic Krusevac Krusevac - best (0)

Poreklo porodice Šaronjić


Poštovani prijatelji i rođaci,

nasa porodica Šaronjić je stara jevrejska porodica poreklom iz Soluna, originalno prezime prema grobno spomeničkom spisima je Šaron, osnivac porodice je Aron Šaron.

Podatke o Jevrejskoj porodici Šaron, pa Šaron-Židić i konačno Šaronjić, možete naći u arhivskim spisima pok. Čede Mandila, Jevrejina izbeglice, 90-tih god. iz Prištine, gde je bio Direktor Zavoda za arhivu AP Kosova i Metohije. Tu se spominje boravak, rad i trgovina porodice Šaron u Prištini, Sjenici, N. Pazaru, okolnim selima ali i selu Šaronje. Dakle, niko ne tvrdi da je ta porodica osnivač sela, već samo ističe sudbinsku koincidenciju dva imena. Šaron i Šaronje. Pokojni Čeda Mandil je dalje tvrdio da je porod. Šaron iskoristila tu sličnost zbog problema koji su imali u trgovini a i inače u životu zbog verske razlike, izvesni članovi su prihvstili prezime Šaronjić. Drugi su dodali Židić.

Porodica Šaronjić, danas, najviše članova broji u okolini Kruševca, tačnije selo Garevina kod Aleksandrovca, odakle je i moj deda. Na Balkanu nas nema preko 100. Delimo se u pravoslavce, muslimane i Jevreje.
Idi na stranu - |listaj dalje|